A-
A+

Tränaren avslöjar Sjöströms nya alternativ

Sarah Sjöström på en pressträff i Stockholm inför avresan till Japan.
Sarah Sjöström på en pressträff i Stockholm inför avresan till Japan.
SimningTT

Simma OS-guldgrenen eller inte?

Sarah Sjöström tänker avvakta in i det sista – och hennes tränare öppnar för att simma försöken på 100 meter fjäril och ta beslutet efter det.

Då kan man se hur det känns, säger tränaren Johan Wallberg.

Annons

Annons

Landslagstränaren Johan Wallberg.
Landslagstränaren Johan Wallberg.

Simstjärnans tvekan för att simma 100 meter fjäril, OS-guldgrenen från Rio 2016, handlar om att hennes förberedelser har blivit ännu kortare i den grenen på grund av armbrottet i februari.

När hon väl kunde börja belasta armen igen var det i frisim, som är skonsammare än fjäril. Det tog ungefär en månad ytterligare innan hon kunde börja träna fjäril.

Från början var hon inne på att inte simma sin favoritdistans i Tokyo, men ju närmare inpå OS hon kommit, ju mer har hon öppnat för fjärilsdörren. Häromdagen sade hon att chanserna är 50–50 för en start.

Det kan vara kul att utmana sig själv och se vad som händer. Jag har ändå tagit stora kliv, det var inte länge sedan jag inte ens kunde simma fjäril. Vi får se när jag bestämmer mig, kanske samma dag, säger hon.

Simmar försöken?

Fjärilen börjar redan första tävlingsdagen, på lördag, med försök och tränaren Johan Wallberg säger att ett alternativ kan vara att simma där och sedan ta beslut.

Att spara hennes arm behövs inte. Skadan är läkt och de senaste månaderna har handlat om att få upp styrkan i armen.

Hon har ett bra schema och tål ganska många lopp, hon har en stor kapacitet rent fysiologiskt. Jag tycker man kan vänta, man kan till och med göra ett försökslopp och se hur det känns efter det, eller bestämma sig dagarna innan, säger Wallberg.

Annons

Annons

Frisim huvudfokus

Sjöström simmar också 100 meter fritt (28–30 juli) och 50 meter fritt (30 juli–1 augusti) individuellt som hon nu ser som sina huvudgrenar. Dessutom lagkapperna 4x100 meter fritt (lördag–söndag) och 4x100 meter medley (i månadsskiftet).

Sjöström har bara simmat en tävling på 100 meter fjäril efter skadan, i Rom under midsommarhelgen, och noterade 57,65, vilket var drygt två sekunder över hennes egna världsrekord satt i OS-finalen i Rio.

Under det veckolånga lägret i japanska Fukuoka har hon simmat testlopp i fjäril. Den svenska simtruppen kommer till Tokyo i dag, måndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!