A-
A+

Trasiga röstmaskiner spär på valfusksrykten

De trasiga röstmaskinerna i Arizona spär på konspirationsteorier om valfusk. Arkivbild.
De trasiga röstmaskinerna i Arizona spär på konspirationsteorier om valfusk. Arkivbild.
USATT-AFP

En femtedel av röstmaskinerna i en del av den konspirationsbefläckade delstaten Arizona fungerade inte på tisdagen då USA gick till mellanårsval.

Nu händer det igen, säger en väljare och syftar på "valfusket" 2020.

Annons

Annons

I Maricopa County, som inkluderar staden Phoenix, rapporterade valarbetare att omkring 20 procent av de 223 vallokalerna har svårigheter.

Enligt en valarbetare ska de defekta maskinerna inte påverka valresultatets korrekthet – något som många väljare inte tror på.

2020 vann president demokraten Joe Biden Arizona med endast 10 000 röster mot sin motståndare, republikanen Donald Trump. Då var det delstatens största län Maricopa County, där merparten av delstatens befolkning bor, som låg till grund för Bidens övertag.

Men många Arizonabor, där flertalet bor på landsbygden och som historiskt har varit republikanskt, såg på segern med misstänksamhet – vilket utlöste konspirationsteorier om ett riggat val.

Trump och hans anhängare har sedan dess ägnat mycket tid åt att driva grundlösa påståenden om valfusk. Det här trots att flera utredningar – inklusive en finansierad av Republikanerna –inte funnit några bevis på bedrägeri.

Under de senaste två åren har valarbetare i sin tur jobbat för att öka förtroendet bland väljarna, men tisdagens maskinkollaps togs som ett direkt bevis bland republikanska väljare att fusket upprepas.

Det händer återigen, säger en väljare, som inte ville uppge sitt namn.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.