A-
A+

Tre åtalas för bombplaner i Danmark

Tre personer från Köpenhamnsområdet åtalas i Danmark för att ha planerat ett terrordåd. Arkivbild av Köpenhamns byret, motsvarande tingsrätt.
Tre personer från Köpenhamnsområdet åtalas i Danmark för att ha planerat ett terrordåd. Arkivbild av Köpenhamns byret, motsvarande tingsrätt.
DanmarkTT-Ritzau

Två män och en kvinna åtalas i Danmark misstänkta för att ha planerat någon form av explosivt terrordåd.

Annons

Annons

Männen är 22 respektive 23 år gamla och kvinnan är 39. De bor i Köpenhamnsområdet.

"Vi menar att de tre personerna hade anskaffat kemikalier och material som gav dem möjlighet att framställa sprängmedel, som skulle användas vid en terrorattack", uppger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i ett pressmeddelande från den danska åklagarmyndigheten.

Alla tre åtalas för att ha försökt utföra ett terrorbrott. Kvinnan åtalas därtill för att ha finansierat och främjat terrorverksamhet genom att ha fört över pengar till och bistått personer som är kopplade till terrorgruppen IS.

Hon anklagas för att ha skapat konton i sociala medier för att underlätta kommunikation mellan olika personer och för att ha spridit IS-propaganda.

Enligt Lise-Lotte Nilas gick planerna i stöpet då de två männen greps. Det har inte kunnat slås fast om planerna avsåg ett dåd i Danmark eller i något annat land.

Två av de åtalade har dubbla medborgarskap, medan en av dem endast har danskt. Vid en fällande dom kan det således bli aktuellt att ta ifrån två av de åtalade deras danska medborgarskap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.