A-
A+

Tre åtalas för spridning av militärhemligheter

Tre personer åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Tre personer åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
BrottTT

Tre personer på olika håll i landet åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

En av dem är en tidigare försvarsanställd från Östersund, som delat med sig av försvarshemligheter på ett nätforum, rapporterar P4 Jämtland.

Annons

Säkerhetspolisen (Säpo) är fåordig om fallen, men uppger att det rör sig om tre personer som i onsdags och torsdags åtalats vid tingsrätterna i Östersunds, Sundsvalls och Örebro.

Det här är fall i en lång rad av liknande fall, där personer har både åtalats och dömts för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, säger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg till TT.

Tolv personer

Enligt P4 Jämtland har totalt tolv personer ställts inför rätta för att ha delat säkerhetsklassad försvarsinformation på ett internetforum. Det är inget Säpo vill bekräfta för TT, men Hultgren-Friberg tillägger:

Det här hänger samman med flera andra personer som har dömts för samma typ av brottslighet. Det handlar om att man har anskaffat och spridit material som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur.

Enligt P4 var den åtalade personen i Östersund anställd inom Försvarsmakten i början av 2000-talet och en del av det material han har delat ska han ha fått tag på under sin anställning.

70-åring dömdes

Bland liknande fall det senaste året märks ett fall i maj i år, då en man i 50-årsåldern åtalades för samma brott. Han anklagades för att ha drivit en databas som utgjorde grund för utbyte av hemliga uppgifter med andra personer.

Månaden därpå, i juni, dömdes en 70-årig man, även han för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, efter att man under en husrannsakan funnit hemligt och känsligt material om 41 militära försvarsanläggningar i mannens bostad.

Mannen, som beskrivs som intresserad av militärhistoria, ska även ha skapat ett nätforum för likasinnade. Han dömdes till villkorlig dom och dagsböter, efter att rätten tagit hans ålder och hälsa i beaktande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.