A-
A+

Tre överrumplade ekonomiprisvinnare

En av ekonomipristagarna Joshua Angrist med sitt barnbarn Bella. Angrist sov igenom nattens intensiva ringande från Stockholm, och säger att han är förvånad och överväldigad över att ha fått priset.
En av ekonomipristagarna Joshua Angrist med sitt barnbarn Bella. Angrist sov igenom nattens intensiva ringande från Stockholm, och säger att han är förvånad och överväldigad över att ha fått priset.
EkonomiTT

Tre vänner som alla är verksamma på amerikanska universitet får dela på årets ekonomipris till Nobels minne.

Jag är hänförd att få dela det här med två så goda vänner, säger Guido Imbens på telefon när han nås av Kungliga vetenskapsakademien.

Annons

Annons

Hos Guido Imbens, som är verksam vid Stanforduniversitetet i Kalifornien, var klockan runt två på natten när ekonomipriset till Nobels minne tillkännagavs i Sverige. Han låg och sov när Kungliga vetenskapsakademin ringde för att meddela att han var en pristagarna.

Jag låg och sov, det var två på natten, jag var helt förbluffad, sade han under presskonferensen som ägde rum en kort stund senare.

Goda vänner privat

Det blev snabbt klart att de tre pristagarna David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens inte bara känner varandra genom yrket – de är också goda vänner privat.

Joshua Angrist var best man på mitt bröllop, både han och David Card är nära vänner till mig som jag är glad över att få dela priset med, säger Guido Imbens under pressträffen.

Under eftermiddagen svensk tid, och vid fyra-tiden på natten i Kalifornien, når Nobelorganisationen David Card för en intervju. Han hade precis krupit i pyjamasen efter att ha rest halva natten och äntligen kommit fram till sitt lantställe.

Jag kom precis från flygplatsen för 20 minuter sedan, säger han till Nobelorganisationen, och lägger till:
Jag hade hoppats på att få sova!

Han säger att han inte såg sig som en trolig vinnare.

Annons

Annons

Kollade om det var sant

Samma sak säger Joshua Angrist när Nobelorganisationen når honom.

Jag förväntade mig inte det här alls, jag vet att alla säger så, men jag tror att min bristande förberedelse är bevis på att jag faktiskt inte väntade mig det, säger Angrist som sov sig igenom ett antal telefonsamtal från Stockholm under natten.
Det är fantastiskt, det är överväldigande, det är morgon här och jag försöker ta in det.

David Card får halva priset, fem miljoner kronor, "för sina empiriska bidrag till arbetsekonomi" och Joshua Angrist och Guido Imbens får dela på den andra halvan, 2,5 miljoner kronor var, ”för deras metodologiska bidrag till analysen av kausala samband”.

Av de 89 som fått ta emot ekonomipriset i Nobels minne är 60 från USA, med årets pris inräknat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.