A-
A+

Tredje AP-fonden investerar i kärnvapen

Den allmänna pensionen, där bland andra Tredje AP-fonden ingår.
Den allmänna pensionen, där bland andra Tredje AP-fonden ingår.
EkonomiTT

Den statliga pensionsförvaltaren Tredje AP-fonden investerar svenska pensionspengar i kärnvapenrelaterade bolag – trots att lagstiftning förbjuder den typen av innehav.

Annons

Annons

Det handlar totalt om innehav på omkring en miljard kronor, fördelat på 15 svartlistade bolag som bland annat levererar system till USA:s kärnvapenprogram, enligt en granskning som Ekonomiekot gjort.

Sedan 2019 har de statliga pensionsfonderna Första till Fjärde AP-fonderna ett lagstadgat hållbarhetskrav på sig och de andra AP-fonderna har gjort sig av med sina kärnvapeninnehav, men inte Tredje AP-fonden.

Jag är chockerad att Tredje AP-fonden har bestämt sig för att fortsätta att investera i bolag som är involverade i produktion av nya kärnvapen. Det strider mot syftet med FN:s ickespridningsavtal, säger Susi Snyder, kärnvapenexpert på nederländska fredsorganisationen Pax, till Ekonomiekot.

Men Peter Lundkvist, ägar- och hållbarhetsansvarig på Tredje AP-fonden, ser inga konflikter i saken. Han hänvisar till Etikrådets tolkning av FN:s icke-spridningsavtal.

Det här avtalet ger kärnvapenstaterna Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA rätt att inneha och underhålla kärnvapensystemen med syfte att säkerställa deras funktion.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.