A-
A+

Triss i Oscars för "Nomadland" på seg gala

Både Chloé Zhao, till vänster, och Frances McDormand fick pris på Oscarsgalan för filmen 'Nomadland'. Zhao för bästa regi och McDormand för bästa kvinnliga skådespelare. Filmen utsågs dessutom till bästa film. Bild från inspelningen av filmen.
Både Chloé Zhao, till vänster, och Frances McDormand fick pris på Oscarsgalan för filmen "Nomadland". Zhao för bästa regi och McDormand för bästa kvinnliga skådespelare. Filmen utsågs dessutom till bästa film. Bild från inspelningen av filmen.
FilmTT

Årets Oscarsgala blev historisk då Chloé Zhao som första kvinna med asiatiskt ursprung vann regipriset. Hennes storfavorit "Nomadland" tog hem pris för bästa film, bästa kvinnliga skådespelare och bästa regi.

Svenskgänget bakom låten "Husavik (my hometown)" gick däremot lottlösa.

Annons

Annons

Annons

Annons

Chloé Zhao skrev historia och fick Oscars både för bästa film och för bästa regi för 'Nomadland'.
Chloé Zhao skrev historia och fick Oscars både för bästa film och för bästa regi för "Nomadland".
Youn Yuh-Jung prisades för sin roll som mormor i 'Minari'.
Youn Yuh-Jung prisades för sin roll som mormor i "Minari".
Daniel Kaluuya vann en Oscar för bästa manliga biroll i filmen 'Judas and the black Messiah'.
Daniel Kaluuya vann en Oscar för bästa manliga biroll i filmen "Judas and the black Messiah".

Frances McDormand ("Nomadland") och Anthony Hopkins ("The father") belönades med priserna för bästa skådespelare. 83-årige Hopkins är därmed den äldste skådespelaren att vinna en Oscar, och snuvade förhandsfavoriten Chadwick Boseman på priset. Den avlidne skådespelaren har hyllats postumt på flera galor för sin rolltolkning i "Ma Raineys black bottom" under säsongen.

Sångerskan Molly Sandén medverkade på en förgala till Oscarsgalan, med ett förinspelat nummer från den lilla staden Husavik på Island, där hon tillsammans med en barnkör framförde den Oscarsnominerade låten "Husavik (my hometown) från filmen "Eurovision Song Contest: the story of Fire Saga".

Låtskrivarna Savan Kotecha, Fat Max Gsus och Rickard Göransson fick dock se sig besegrade av "Fight for you" från filmen "Judas and the black Messiah".

Zhao historisk

Storfavoriten "Nomadland" plockade sin första statyett i regissörskategorin. Chloé Zhao, som är född i Peking, är därmed den första kvinna med asiatiskt ursprung att få regipriset, och den andra kvinnan totalt, efter Kathryn Bigelow som prisades för "The hurt locker" (2008).

För en gala som på senare år har kritiserats hårt för sin bristande förmåga att prisa kvinnor och rasifierade innebar årets upplaga ett trendbrott. Inte minst eftersom 17 statyetter (36 procent) delades ut till kvinnor, vilket är Oscarsrekord, skriver The wrap.

En förhandsfavorit som levde upp till förväntningarna var sydkoreanska Youn Yuh-Jung som för sin mormor i "Minari" prisades för bästa kvinnliga biroll.

Människor i USA och Europa brukar uttala mitt namn fel, men i kväll är ni alla förlåtna, sade hon i sitt tacktal.

Annons

Annons

Pandemianpassad gala

På grund av pandemin hölls årets uppskjutna gala inte vid Dolby Theater som vanligt. Däremot fanns de nominerade på plats, antingen vid Union Station i Los Angeles eller vid flera utvalda direktsändningsplatser världen över. Det var galastasser på i stället för de mer vardagliga utstyrslar som man vant sig vid under diverse digitala galor den senaste tiden.

Flera av kvällens presentatörer – galan hade inte en värd utan uppdraget gick som en stafett mellan ett tjugotal skådespelare och regissörer – passade på att kommentera både pandemi och politik. Skådespelaren och regissören Regina King sade att om rättegången mot polisen Derek Chauvin (som i förra veckan fälldes för att ha dödat George Floyd) hade slutat annorlunda så hade hon troligtvis burit militärkängor i ställer för finskor.

"Kalas utan feststämning"

Galaregissören Steven Soderbergh hade på förhand uttalat en ambition att skapa en intim och filmisk gala, men kritikerna verkar inte nöjda.

"Steven Soderbergh misslyckades totalt med sin ambition att göra årets Oscarsgala 'som en film'. Ironiskt nog blev det en av de minst filmiska galorna som mest påminde om ett vilset kalas utan feststämning", skriver Helena Lindblad på Dagens Nyheter efter galan.

Enligt Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin var galan "tråkig och utan espri".

Det kändes som att titta på "årets anställd" på en Finlandsbåt, säger han i SVT.

Men Maria Brander på Expressen skriver att Oscarsgalan tjänade på det mer intima tilltalet.

"Över huvud taget var, den annars så stela Oscarsgalan, roligare än vanligt. Lite rumphugget slut kanske, men evenemanget tjänade på den mer intima miljön, och blev en lyckad surrogatgala med stjärnorna ur nya perspektiv", skriver hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr