A-
A+

Trots besked – planen till och från Minsk går

Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda.
Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda.
PolitikTT

Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda.

När stoppet väl genomförs räknar statsminister Stefan Löfven (S) med att det ska kännas.

Annons

Annons

Ambitionen är att det ska märkas, det ska kännas. Man gör inte så här, helt enkelt. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Löfven på en svensk pressträff i samband med det pågående EU-toppmötet i Bryssel.

Han syftar på händelsen där belarusiska myndigheter och flygvapnet tvingade ner ett Ryanairplan på väg mellan EU-länderna Grekland och Litauen i belarusiska Minsk i söndags. Belarus påstod att det fanns ett bombhot mot planet men när det landat verkade det uppenbart att det var för att myndigheterna skulle kunna gripa den belarusiske regimkritikern och journalisten Roman Protasevitj, som fanns med på planet.

Vi kan inte låta det här passera. Det går inte. Det här är ett så klart brott mot internationell rätt och flygsäkerhet när massor av människors liv ställs på spel här. Det är bortom allt förnuft och då måste vi reagera, säger Löfven.

"Bortom allt"

Om Belarus även bör drabbas av andra sanktionsåtgärder och exempelvis stoppas från pågående ishockey-VM eller sommarens OS vill inte statsministern ännu spekulera i.

Vi är inte där än. Vi har just nu tagit det här beslutet. Exakt vad det får för konsekvenser får vi återkomma till. Men jag är väldigt tydlig med att det som Belarus har gjort är bortom allt, säger Löfven.

Under tisdagen har UD kallat upp Belarus ambassadör till UD i Stockholm för att protestera mot söndagens händelser.

Än så länge går dock flygen mellan Belarus och Sverige. Ett plan från Minsk landade som planerat på Arlanda på förmiddagen och vände sedan åter enligt tidtabell.

Annons

Annons

Väntar beslut

Monica Näslund på Transportstyrelsens presstjänst säger att det ännu inte finns något formellt beslut om ett flygstopp.

Det pågår ett arbete på EU-nivå om att förbjuda flygtrafiken, men så länge ett sådant beslut inte är fattat kommer planen att lyfta och landa som vanligt.

På måndagskvällen uppmanade EU-ledarna EU-flygbolag att undvika flygningar genom belarusiskt luftrum och att inte släppa in belarusiska flygbolag in i EU, varken för att flyga eller landa. Men maningen behöver formaliseras för att träda i kraft.

Det är inte känt vilken tid mötet med Belarus ambassadör ska ske på UD. Ambassadören kallades också upp i samband med valet i augusti förra året, då polis och säkerhetsstyrkor gick hårt fram mot oppositionen och människor som demonstrerade mot Lukasjenkos påstådda valseger. Sedan dess har repressionen hårdnat.

"Mörk vecka"

Utrikesminister Ann Linde har beskrivit händelsen med passagerarplanet som kulmen på en dyster vecka i landet. Belarusiska myndigheter och flygvapen tvingade i söndags planet att gå ner i Minsk i Belarus på sin färd från Aten till Litauens huvudstad Vilnius.

Det har varit en oerhört mörk vecka i Belarus, detta är kulmen, sade Linde till TT.

Hon lyfte även fram regimens tillslag mot journalisterna på sajten tut.by samt att en framträdande person i oppositionen avled i fångenskap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!