A-
A+

Trots coronafallen – VM-bubblan i Globen höll

Att hålla avstånd och bära munskydd var viktiga åtgärder för att inte få in coronasmitta i VM-bubblan. Här herrmedaljörerna Yuma Kagiyama, Nathan Chen och Yuzuru Hanyu.
Att hålla avstånd och bära munskydd var viktiga åtgärder för att inte få in coronasmitta i VM-bubblan. Här herrmedaljörerna Yuma Kagiyama, Nathan Chen och Yuzuru Hanyu.
KonståkningTT

Det var en konstant oro för coronasmittspridning under konståknings-VM, men nu kan projektledaren Ulrika Molin andas ut.

Bubblan i Globen höll.

Det känns jätteskönt att vi lyckades, säger hon.

Annons

Annons

För en dryg vecka sedan checkade 191 konståkare och deras ledare in i VM-bubblan i Stockholm. Nu är de på väg att lämna Sverige efter fullgjort uppdrag – att ha tävlat i ett coronasäkrat Globen utan publik, men inför flera hundra miljoner tv-tittare världen över.

Det var en utmaning att arrangera ett VM i en inomhusidrott under coronapandemin, dels för att undvika smittspridning, dels för att få logistiken att fungera i bubblan. Vid ankomsten testades två personer positivt för covid-19. Eftersom alla isolerades på hotellrummen tills de fick svar på sina tester, kunde de smittade hållas kvar i karantän utan att ha smittat några andra.

De smittade hade inga symptom utan mådde bra, vilket så klart var en lättnad. Sedan har vi ett tredje fall som upptäcktes vid ett senare testtillfälle. Där var det också smittspårning direkt och allt gick jättebra, säger Molin.
Jag som ansvarig projektledare har varit orolig för smittspridning hela tiden, att bubblan skulle spricka som man sett på andra arrangemang. Av cirka 3 000 tester var det tre som testade positivt, det visar att det vi gjorde fungerade.

Matpåsar utmaning

Hon säger att första helgen, då alla som skulle in i VM-bubblan anlände och isolerades på rummen, var de dagar med mest stresspåslag.

Förra lördagen sprang vi med matpåsar till 260 personer som kom olika tider och skulle ha mat vid olika tider, det var den största utmaningen rent logistiskt. Det var tufft, säger hon.

Det beslöts redan i höstas, då det stod klart att VM skulle genomföras utan publik och publikintäkter på 50 miljoner kronor försvann, att Internationella skridskounionen (ISU) skulle vara en ekonomisk garant för VM – och enligt Molin är ISU nöjd med arrangemanget.

Redan efter ett par dagar märkte man att de kopplade av och deras ordförande Jan Dijkema har gratulerat oss till ett jättelyckat evenemang, säger hon.
När vi började jobba med VM, före pandemin, satte vi upp målet att göra världens bästa VM. Och ser man till förutsättningarna som vi hade är det fasiken världens bästa VM under pandemin.

Annons

Annons

"Vill ha nya mästerskap"

Även deltagarna har varit nöjda, trots att de inte har fått röra sig utanför bubblan i Globenområdet, där man har haft inre vägar från hotellet till tävlings- och träningsarenorna.

Jag har bara fått höra positiva ord, förutom att några klagade på kaffet när de satt isolerade första dagen. Att allt har fungerat ökar förutsättningarna för att vi kan få nya mästerskap. Det är det vi vill, vi vill ha nya mästerskap framöver.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!