Trött Duplantis tog första SM-guldet

Armand Duplantis tog första SM-guldet, men var trött efter att ha hoppat i Monaco i fredags.
Armand Duplantis tog första SM-guldet, men var trött efter att ha hoppat i Monaco i fredags.
FriidrottTT

Armand "Mondo" Duplantis är svensk mästare – för första gången i karriären. Han blev det dessutom på sin hemmaarena i Uppsala.

Jag behövde ett SM-guld till samlingen, säger han.

Annons

Annons

Världsstjärnan gjorde sig redo för sitt första SM, i stekande sol och högsommarvärme, mindre än två dagar efter att han blivit först i världen den här utomhussäsongen att klara sex meter i Monaco i fredags.

"Mondo" klev in i tävlingen på 5,28 och tog sedan även 5,53 och 5,63 i första försöket. När Melker Svärd Jacobsson rev ut sig på 5,63 var guldet säkrat – på sin hemmaarena i Uppsala.

Jag behövde köra typ en kilometer för att komma hit, så det var skönt. Speciellt efter att jag kom från Monaco i går. Så det var bekvämt. Men det var speciellt också, det var något jag behövde. Jag behövde ett SM-guld i min samling och jag är glad att det var här. Men det är synd att folk inte kan vara här och titta, säger Duplantis.

Han hade egentligen tänkt avsluta hoppningen så snart guldet var hemma, men han gjorde ändå tre försök på mästerskapsrekordet 5,81 – som han dock misslyckades med.

Jag förväntade mig inte att det skulle kännas bra i kroppen i dag, så det är okej. Att ta SM-guld var egentligen mitt enda mål i dag, och jag ville inte stressa kroppen efter det jag gjorde i fredags, säger han.

Vill ha ny tävling i Uppsala

Hade det varit publik hade det dock varit en annan sak. Då hade han inte kunnat sluta hoppa oavsett hur trött han var, och kanske hade han inte ens tävlat två dagar tidigare då.

Hade det varit publik hade jag aldrig kunnat stanna, jag hade hoppat hela vägen mot världsrekord eller nåt. Och vem vet, jag kanske inte ens hade tävlat i Monaco då. Jag kanske hade gjort mig redo för en show här. Men världen hade andra planer för det här året...
Jag önskar verkligen att jag hade kunnat hoppa inför alla här. När allt blir normalt igen måste jag verkligen försöka få till en till tävling i Uppsala, jag vill tävla inför människorna här och visa dem vad jag kan göra.

Annons

Annons

"Inget slår mamma"

Inför tävlingen var den stora snackisen mamma Helena Duplantis utmaning att frakta sonens stavar tur och retur med bil mellan Uppsala och Monaco. Hon gjorde det tillsammans med två andra personer som turades om att köra – en resa som enkel väg tar cirka 29 timmar.

Efteråt hyllas hon av "Mondo":

Hon bara är sån. Hon skulle göra vad som helst för att jag ska lyckas, om det handlar om att köra stavarna nästan 30 timmar för att jag inte kan hitta ett flyg som kan ta dem så skulle hon inte ens tveka om att göra det.
Jag är otroligt tacksam för det. Det är inget som slår mamma.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons