Trudeau ringde Biden

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har pratat med USA:s tillträdande president Joe Biden. På bilden ses de i Ontario i Kanada 2016, när Biden var USA:s vicepresident.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau har pratat med USA:s tillträdande president Joe Biden. På bilden ses de i Ontario i Kanada 2016, när Biden var USA:s vicepresident.
USATT-AFP

Kanadas premiärminister Justin Trudeau var en av de första världsledarna som gratulerade Joe Biden efter dennes förmodade seger i det amerikanska presidentvalet.

Annons

Annons

På måndagen blev Trudeau sedan även den allra förste utländske ledaren att personligen ringa Biden.

Enligt ett kanadensiskt uttalande pratade de två om att arbeta tillsammans i frågor som migration och global säkerhet samt för att bekämpa coronapandemin och klimatförändringarna.

De ska även ha enats om vikten av att ta sig an rasism.

Tidigare på måndagen sade Trudeau på en presskonferens att valresultatet var en historisk milstolpe, i och med att Kamala Harris blir nästa vicepresident.

Att se en kvinna, en svart kvinna med rötter i Asien, bli vald som nästa vicepresident i USA är inspirerande.

Trudeau sade att han hoppas att länderna nu kan släta ut de handelshinder som uppstått under senare år och att han ser fram emot att arbeta tillsammans med Biden för att bekämpa klimatförändringarna.

Det är ett välkomnande tecken att den nye tillträdande presidenten har indikerat att klimatet är en av hans allra högst prioriterade frågor.

Trudeau ville inte kommentera frågor om att Donald Trump inte har erkänt sig besegrad men intygade att han har fullt förtroende för USA:s valsystem. Han försäkrade även att Kanada kommer fortsätta att arbeta tillsammans med Vita huset fram till dess att Biden i januari svärs in som ny president.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons