Trump-anställda sträcker ut handen till Biden

Vita huset på onsdagen.
Vita huset på onsdagen.
USATT

En handfull anställda hos Donald Trump, som är frustrerade över presidentens envisa ovilja att erkänna sig besegrad i valet, har på eget bevåg tagit kontakt med den tillträdande presidenten Joe Bidens stab, rapporterar CNN.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Eftersom USA:s president Donald Trump ännu inte har erkänt förlusten i presidentvalet för drygt två veckor sedan har det formellt inte tagits några kontakter mellan landets nuvarande regering och den tillträdande.

Joe Biden och hans medarbetare kan än så länge varken få tillgång till nödvändig information från landets myndigheter, hjälp med att anställa personal eller få en inblick i hemligstämplat underrättelsematerial.

Erbjudit hjälp

Flera anställda, samt tidigare anställda som har lämnat Trumps regering de senaste månaderna, har därför på olika sätt valt att erbjuda sin hjälp till sina efterträdare. En nuvarande tjänsteman hos Trumpregeringen bekräftar för CNN att man informellt har sträckt ut handen till Bidens stab.

Det handlar inte om något som skulle kunna få oss att hamna i trubbel. Det är bara ett erbjudande om att vara behjälplig. De vet vad vi menar, och vad vi kan och inte kan säga och göra, berättar tjänstemannen.

En av Bidens rådgivare bekräftar för CNN att flera representanter för Trumps regering har tagit kontakt, men vill inte kommentera saken ytterligare.

Det krävs mer än att före detta tjänstemän kliver fram och erbjuder sin hjälp för att säkerställa en smidig maktövergång, säger Kate Bedingfield, biträdande kampanjchef för Biden.

Annons

Annons

Omräkningar pågår

Trump hävdar enträget att det har förekommit omfattande fusk i valet och att han är den rättmätiga vinnaren. Men än så länge har hans kampanj inte kunnat presentera några hållbara bevis inför domstol. Den 8 december ska delstaterna ha spikat valresultatet och just nu pågår omräkningar av rösterna i Wisconsin och Georgia.

Till syvende och sist tror jag inte att det kommer att ändra det sammanlagda resultatet, säger Georgias republikanska delstatsminister Brad Raffensperger till CNN.

För att det totala valresultatet ska ändras till Trumps favör måste han påvisa brister som gör att resultatet ändras i åtminstone tre delstater.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons