Trump benådar Manafort och Kushners far

Paul Manafort anländer till rätten i New York, i juni 2019.
Paul Manafort anländer till rätten i New York, i juni 2019.
USATT-AFP-Reuters

Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone och fadern till svärsonen Jared Kushner var i natt näst på tur att bli benådade av USA:s president.

Annons

Annons

Annons

Annons

Paul Manafort var Trumps kampanjchef inför presidentvalet 2016 och avtjänar ett sju och ett halvt år långt fängelsestraff för skattebrott och brott som han dömdes för inom ramarna för den omfattande så kallade Rysslandsutredningen, som granskade eventuell rysk inblandning i presidentvalet 2016. Manafort var centrum för den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning.

Benådningen fick snabbt kritik.

"Manafort drog tillbaka sitt samarbete med åklagarna, ljög, dömdes och sedan berömde Trump honom", skriver den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, på Twitter.

"Trumps benådning fullbordar en lömsk plan," fortsätter han.

I maj fick Manafort lämna fängelset för att i stället avtjäna sitt straff hemma, eftersom risken för att 71-åringen skulle smittas av coronaviruset i fängelset ansågs vara hög.

Manafort tackar för benådningen på Twitter.

"Du har verkligen gjort USA bra igen. Gud välsigne dig och din familj," skriver han.

Stone benådad

Roger Stone är ytterligare en Trumpmedarbetare som blir benådad av presidenten. Hans fängelsestraff upphävdes redan i juli av Trump, strax innan Stone skulle börja avtjäna det, men det är först nu som han blir formellt benådad.

Stone dömdes i november 2019 för att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. I februari fick han sitt fängelsestraff fastställt till drygt tre år.

Formellt slutade Roger Stone att arbeta för Donald Trumps valkampanj redan i augusti 2015, men han fortsatte därefter att stödja Trump på andra sätt och rapporteras ofta ha talat med presidentkandidaten i telefon.

Annons

Annons

26 benådningar

Stone och Manafort finns med på en lista med 26 personer som Trump benådar, dagen efter hans uppmärksammade benådning av bland annat fyra män som dömts för en massaker i Irak 2007.

Bland de nya benådningarna finns även Charles Kushner, far till Trumps svärson Jared Kushner. Charles Kushner erkände sig 2004 skyldig till bland annat skattebrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons