Trump i sista debatten: "På väg mot succé"

USA:s president Donald Trump och Demokraternas presidentkandidat Joe Biden på scenen i Nashville, Tennessee.
USA:s president Donald Trump och Demokraternas presidentkandidat Joe Biden på scenen i Nashville, Tennessee.
USATT

Donald Trump och Joe Biden stod öga mot öga i den sista debatten inför presidentvalet.

Duellen präglades av käbbel, men i en något lugnare ton än tidigare. Men också mest beskyllningar om vad som hänt i stället för framtidsvisioner

Annons

Annons

USA:s president Donald Trump under debatten.
USA:s president Donald Trump under debatten.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden under debatten.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden under debatten.

Med tolv dagar kvar till det amerikanska valet stod mycket på spel i bataljen i Nashville i Tennessee – den andra och sista debatten mellan kandidaterna.

Moderatorn Kristen Welker inledde med att uppmana de båda att respektera tittarna och låta den andre tala till punkt. Så skedde också, i stort, när frågor om coronaviruset inledde debatten.

Den lugnare tonen höll sig genom flera av debattens ämnen, och inte förrän halvvägs in i duellen började temperaturen stiga och tonläget höjas.

"Handlar om era familjer"

Då, när samtalet gick in på utländsk påverkan på valet gick det snart över i ömsesidiga anklagelser om korruption.

Biden anklagade Trump för dennes deklarationer och ett konto i Kina, och uppgifterna om att presidenten bara betalade 750 dollar i inkomstskatt. Trump hävdade att Biden och hans familj tjänar eller får pengar från Kina, Ryssland och Ukraina.

När Trump fortsatte att anklaga Biden för att berika sig, svarade denne med ett sedan tidigare beprövat grepp.

Det handlar inte om hans familj eller om min familj, det handlar om era familjer. Vi borde prata om era familjer, men det är det sista han vill prata om, sade Biden.
Typiskt politikersvar. Jag är ingen politiker, det är därför jag valdes, svarade Trump.

Annons

Annons

"Börsen kommer jubla"

Men också detta replikskifte var som hämtat från tidigare dueller och så mycket nytt kom de två inte med under kvällen. Vad någon av dem vill göra under de kommande fyra åren fick den vilsne väljaren inte veta mycket om.

Viktigast för framtiden var för Trump förstås att han vann, sade presidenten.

Börsen kommer jubla om jag vinner, och den kommer krascha om han vinner,.
Det är hans enda mått på ekonomin. Där jag kommer ifrån lever man inte efter hur börsen går, där tittar man i plånboken, svarade Biden, och försvarade sitt förslag att höja minimilönen till 15 dollar i timmen i hela landet.

Avslutet visade skillnad

I debattens allra sista fråga kunde de två dock inte ducka framtiden. Kristen Welker frågade helt enkelt vad de tänkte säga till befolkningen, inklusive dem som inte röstade på kandidaten.

Och där fick väljarna möjligen en glimt om hur de två såg på de kommande fyra åren.

Vi är på väg mot succé. Jag kommer att sänka skatterna om jag blir vald medan han (Biden) kommer att höja dem och driva igenom nya regleringar och döda ekonomin. Om han får som han vill kommer det här landet att drabbas av en depression som ni aldrig sett maken till, svarade Trump.

En lugnare Biden sökte i stället ena klyftorna.

Jag kommer att vara alla amerikaners president, jag kommer att vara er president oavsett om ni röstat på mig eller inte, svarade han och fortsatte:
Jag kommer att ge er hopp. Vi kommer att välja vetenskapen framför fiktionen, hoppet över rädslan. Vi kommer välja att gå framåt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons