-
+

Trump: McConnell saknar vishet - bör dumpas

Senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell. Arkivbild.
Senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell. Arkivbild.
USATT

Han är en "butter, tvär och tråkig politisk klåpare". En ilsken expresident Trump dissar med hårda ord senatens minoritetsledare Mitch McConnell och uppmanar Republikanerna att göra sig av med honom.

Annons

Annons

Senatens dåvarande republikanske majoritetsledare Mitch McConnell (till höger) och president Donald Trump, fotograferade 2017.
Senatens dåvarande republikanske majoritetsledare Mitch McConnell (till höger) och president Donald Trump, fotograferade 2017.

"Det republikanska partiet kan aldrig mer få respekt eller vara starkt med politiska 'ledare' som senator Mitch McConnell vid rodret", säger Donald Trump i ett uttalande.

Utspelet kommer från Trumps så kallade politiska aktionskommitté Save America, som han startade efter valet i november. Det är skrivet i jag-form och tycks komma direkt från USA:s före detta president.

Slår sig för bröstet

I uttalandet påstår Trump att McConnell saknar politiska insikter, vishet, kunskap och personlighet – och att det är därför han förlorat majoritetsledarposten.

"Om republikanska senatorer fortsätter att stödja honom så kommer de inte att vinna igen", skriver Trump.

I lördags, i samband med riksrättsomröstningen i senaten, röstade den tidigare Trumplojale McConnell visserligen för att fria Donald Trump från anklagelserna om uppvigling, men han sade också att Trump "i praktiken och moraliskt" bar ansvar för den dödliga attacken mot Kapitolium i januari.

Annons

Annons

Hur landar?

Vid sidan av personattacken fortsätter Trump att slå sig för bröstet och hävdar att det är tack vare honom som flera republikanska kongressledamöter vunnit sina platser. Han refererar till senatorsvalen i Georgia i januari som en McConnell-orsakad "katastrof" där Republikanerna borde ha vunnit.

Frågan är hur utspelet landar bland de splittrade Republikanerna. Det är tydligt att Trump är mäktig inom partiet och att "Trumpismen" är en faktor att räkna med i framtida val. Men det finns också falanger av mer mittenorienterade partimedlemmar som är trötta på expresidenten.

Donald Trump, som nu bor i Florida, har meddelat att han har för avsikt att stötta vissa republikaner inför mellanårsvalet 2022. Det verkar tilltala de 74 miljoner amerikaner som röstade på honom i presidentvalet: pengar har strömmat in till Save America som vid årsskiftet hade över 31 miljoner dollar i kassakistan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss