Trump: Mitt val av HD-domare kommer i veckan

USA:s president Donald Trump vid ett kampanjframträdande i helgen.
USA:s president Donald Trump vid ett kampanjframträdande i helgen.
USATT

En efterträdare till den avlidne HD-domaren Ruth Bader Ginsburg kommer att nomineras på fredag eller på lördag, uppger USA:s president Donald Trump i en intervju med tv-kanalen Fox News.

Presidenten säger sig ha fem namn att välja på.

Annons

Annons

Tidigare i helgen lovade Trump att nästa HD-domare blir en kvinna. Han anser vidare att senaten, som godkänner den typen av höga utnämningar, ska rösta om hans domarkandidat före presidentvalet den 3 november.

I grund och botten är det så att vi vann valet, det är vår plikt att göra det rätta och agera så snabbt som möjligt, säger Trump till Fox News.

Så lät det inte från Republikanerna för drygt fyra år sedan när Trumps demokratiske företrädare Barack Obama försökte få igenom juristen Merrick Garland som efterträdare till HD-domaren Antonin Scalia som då avlidit. Senaten, som då liksom nu styrdes av Republikanerna med majoritetsledare Mitch McConnell i spetsen, hävdade att nästa HD-domare skulle utses av nästa president – och vägrade att ens fråga ut Garland.

Ruth Bader Ginsburg var en liberal domare. Trump har lovat att utse en konservativ efterträdare vilket innebär att den nio ledamöter tunga Högsta domstolen kommer få tydlig konservativ tyngd. Det kan få stor betydelse för framtida utslag om exempelvis aborträtten.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons