Trump på Twitter: Förolämpningar och politik

En nyhetssändning i Sydkorea visar Donald Trumps Twittersvar till den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un 2018.
En nyhetssändning i Sydkorea visar Donald Trumps Twittersvar till den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un 2018.
USATT-AFP-Reuters

"Till alla som undrar, jag kommer inte att närvara vid installationen den 20 januari." Det blev Donald Trumps sista budskap på Twitter innan hans konto stängdes av från plattformen.

Under sina fyra år som USA:s president hann Donald Trump skriva 26 000 Twitterinlägg, i snitt 18 om dagen, här är några av de mest uppmärksammade.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under tiden i Ovala rummet har Trump förolämpat medier och motståndare på Twitter liksom meddelat politiska beslut. På slutet hade han över 88 miljoner följare på plattformen. Och ofta har han använt sig av Twitterinlägg för att ta mediernas fokus från andra frågor.

Efter bara några månader som president delade Trump i juli 2017 ett videomontage av en brottningsmatch. En inklistrad Trump kastar en annan man i mattan, men motståndarens ansikte var ersatt av tv-bolaget CNN:s logga. Inlägget delades hundratusentals gånger.

Trump använde ofta inlägg på Twitter för att klaga på det han kallade de falska nyhetsmedierna, vilka han påstod höll på med en häxjakt mot honom.

"Min knapp är större"

Under sitt andra år som president bråkade han med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Kim sade i sitt nyårstal att hela USA är inom räckhåll för landets kärnvapen och att "avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord".

Trump svarade med att skriva på Twitter: "Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!".

Annons

Annons

"Stabilt geni"

Twitterkontot har även använts flitigt för att förolämpa och förlöjliga Trumps politiska motståndare. Och presidenten har varit förtjust i att hitta på öknamn till opponenterna. Blivande presidenten Joe Biden blev "Sleepy Joe" (sömnige Joe), representanthusets talman "Crazy Nancy" Pelosi (galna Nancy) och den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, "Shifty Schiff" (opålitlige Schiff).

Men Trump har inte nöjt sig med att racka ned på andra, han kallar sig själv för ett "mycket stabilt geni".

Covidinlägg mest gillat

En månad före presidentvalet den 3 november meddelade han i ett inlägg att han hade testat positivt för covid-19.

"I kväll testade @flotus (hustrun Melania Trump) och jag positivt för covid-19", skrev han. "Vi kommer att påbörja vår karantän- och återhämtningsprocess omedelbart. Vi ska gå igenom detta tillsammans!"

Inlägget gillades nästan två miljoner gånger, ett rekord för Trump. Därefter tillbringade presidenten tre dagar på sjukhus.

Egen plattform

Sannolikt visste Trump inte att inlägget där han meddelar att han inte kommer att närvara när demokraten Joe Biden svärs in som president skulle bli det sista på det som har blivit hans favoritplattform.

På fredagen, lokal tid, meddelade Twitter att Trump permanent stängs av från plattformen på grund av risken för ytterligare uppmaningar till våld. Ännu på lördagsmorgonen svensk tid beskrivs dock avstängningen som tillfällig för den som går in på kontot "real Donald Trump".

Trump har svarat med att säga att han överväger att skapa en ny, egen plattform. När Trumps Twitterkonto stängdes hade det över 88 miljoner följare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons