Trump sänder federala styrkor efter dödsskott

En demonstrant i Black lives matter-tröja framför poliser i Kenosha, Wisconsin.
En demonstrant i Black lives matter-tröja framför poliser i Kenosha, Wisconsin.
USATT-AFP-Reuters

Två personer har skjutits ihjäl i samband med protester mot polisvåld i Kenosha i den amerikanska delstaten Wisconsin. En 17-årig pojke har gripits.

President Trump svarar med hårda tag.

Annons

Annons

Som svar på våldet ska USA:s president Donald Trump skicka federala polisstyrkor och nationalgardet till Wisconsin, meddelar han via Twitter. Enligt Trump har delstatsguvernören Tony Evers gått med på förstärkningen.

"I dag ska jag skicka federal polis och nationalgardet till Kenosha, Wisconsin, för att återställa lag och ordning", skriver presidenten.

Enligt guvernören rör det sig om 500 medlemmar ur nationalgardet som ska stötta Kenoshapolisen.

Två människor har skjutits till döds och ytterligare en har skottskadats under protesterna, som bröt ut efter helgens skjutning av 29-årige svarta Jacob Blake. Blake sköts av polis på nära håll men överlevde, och sedan dess har protesterna rasat.

Man gripen

"Skjutningen resulterade i två dödsfall. Ett tredje offer med skottskador har förts till sjukhus med allvarliga men icke livshotande skador", skrev Kenoshapolisen i ett inlägg på Twitter efter oroligheterna.

Fortfarande är detaljerna kring dödsskjutningarna oklara. Enligt nyhetsbyrån Reuters har en 17-årig pojke i delstaten Illinois gripits och åtalats för mord i koppling till skjutningarna.

Filmklipp som lagts ut i sociala medier visar hur flera personer övermannar en man med någon form av gevär, som skjuter mot personer som rusar mot honom. En av personerna faller till marken. Några poliser syns inte till i filmen.

Annons

Annons

"Är en människa"

Efter nätter av delvis våldsamma protester i USA-delstaten Wisconsin slog Julia Jackson, mamma till Jacob Blake, i tisdags an en ton av försoning. Förstörelsen som orsakats återspeglar inte familjen Blakes värderingar, sade hon, och uppmanade samtidigt till tolerans.

Vi behöver bara era böner.

Blakes pappa, Jacob Blake den äldre, anklagade å sin sida poliserna för att ha försökt mörda sonen.

De sköt min son sju gånger, som om han inte spelade någon roll. Men min son spelar roll. Han är en människa, sade han, kämpande för att hålla tillbaka tårarna.

Sju skott i ryggen

Den 29-årige svarta trebarnsfadern sköts i söndags med sju skott i ryggen framför sina barn av polis. Omständigheterna är oklara, men enligt medborgarrättsadvokaten Benjamin Crump ska Blake ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad.

Ett filmklipp från ingripandet visar hur polisen följer efter Blake till hans bil, där barnen sitter, och skjuter honom i ryggen på mycket kort avstånd när han öppnar dörren.

Blake vårdas på ett sjukhus i Milwaukee. Hans tillstånd efter operation beskrivs som stabilt, men enligt Crump kommer han troligen aldrig kunna gå igen.

Fyrverkerier och gummikulor

Hundratals demonstranter protesterade i Kenosha på tisdagskvällen, och minst en grupp kraftigt beväpnade, huvudsakligen vita, män var ute på gatorna för att enligt egen utsago skydda egendom från förstörelse.

Under natten drabbade en mindre skara demonstranter samman med polisen sedan demonstranterna skjutit fyrverkerier mot poliser. Polisen svarade med gummiklädda kulor, varav en träffade en reporter från nyhetsbyrån AFP.

Även på andra håll i USA pågår antirasistiska protester. I Louisville i Kentucky har polisen gripit fler än 60 personer för störande av allmän ordning vid en protestmarsch till minne av Breonna Taylor, en svart 26-årig sjuksköterska som sköts ihjäl i mars av poliser som slog in dörren till hennes lägenhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons