Trump skippar debatt – vill hålla valmöte

USA:s president Donald Trump lämnar sjukhuset där han vårdades för covid-19 i helgen.
USA:s president Donald Trump lämnar sjukhuset där han vårdades för covid-19 i helgen.
USAFlorida, TT:s utsända

Donald Trump och Joe Biden får inte befinna sig i samma rum under nästa presidentvalsdebatt i USA, rapporterar amerikanska medier. Men president Trump säger nej till en digital debatt.

Annons

Annons

Joe Biden (bilden) får inte vara i samma rum som Donald Trump i Florida nästa vecka.
Joe Biden (bilden) får inte vara i samma rum som Donald Trump i Florida nästa vecka.
Jag slösar inte min tid på en virtuell debatt, konstaterar Trump i en telefonintervju med mediebolaget Fox.
Att sitta vid en dator och debattera, det är löjligt. Och så kopplar de bort en när som helst.

Presidenten säger också att han mår bra, trots insjuknandet i covid-19 nyligen. Hans stab meddelar att han tänker hålla ett stort valmöte i stället för debatten.

Luttrade väljare i Florida säger till TT att de inte är förvånade över presidentens utspel.

Han visar brist på omdöme, brist på medmänsklighet. En person med covid-19 kan smitta alla i omgivningen och han tar det inte på allvar, säger en upprörd Maria-Elena Lopez, som arbetar med fastigheter och är aktiv i Demokraterna i staden Miami.

Vårdats på sjukhus

I en tid då antalet coronasmittade är på uppgång i 47 av USA:s 50 delstater och där Trump nyligen vårdats på sjukhus för covid-19 tycker Lopez att det var rätt av debattkommissionen att ändra formatet för nästa veckas debatt, som skulle ha hållits i Miami.

Det sker för att "skydda hälsan och säkerheten för alla inblandade" och innebär att kandidaterna deltar i debatten från åtskilda platser, meddelar kommissionen som sköter debatterna.

Det är inget att fundera på. Enligt läkarna måste en covidsjuk vara i karantän till dess han eller hon testat negativt två gånger på raken. Att presidenten nu säger att han vill hålla ett stort kampanjmöte visar att han bara bryr sig om sitt ego.

Mariela Jewett, pensionerad telekomarbetare som är aktiv i Republikanerna i staden Doral, är av en annan åsikt.

Annons

Annons

"Trump är den starka"

Det är upp till presidenten, han får göra som han vill. Folk vill ju se dem två tillsammans, annars går något förlorat, säger hon.
Fast jag hoppas debatten blir av på något sätt så folk får se hur gammal Joe Biden är och hur förlegade hans idéer är. Trump är den starka.

Enligt de tidigare planerna skulle nästa veckas debatt, den andra av tre, äga rum i Florida.

Några timmar efter Trumps uttalande på torsdagen meddelade hans kampanj att presidenten är beredd att möta Biden i debatten, om den skjuts fram till den 22 oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons