A-
A+

Trump tillbaka på Twitter

USA:s tidigare president Donald Trump är välkommen tillbaka till Twitter. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump är välkommen tillbaka till Twitter. Arkivbild.
EkonomiTT-AP-Bloomberg

Donald Trumps Twitterkonto är aktiverat igen och han fick på några timmar 1,7 miljoner nya följare.

"Folket har talat", skriver Twitters nye ägare Elon Musk, efter beslutet, som fattades efter en omröstning bland Twitteranvändare.

Annons

Annons

Den dygnslånga omröstningen hölls i Elon Musks egna Twitterflöde. Den avslutades natten mot söndagen svensk tid.

Över 15 miljoner Twitteranvändare deltog och nästan 52 procent av dessa röstade för att släppa in den tidigare presidenten Donald Trump på Twitter igen.

Musks beslut att efter detta släppa in Trump på Twitter igen fattas bara några dagar efter det att expresidenten själv bekräftat att han ställer upp som kandidat i presidentvalet 2024 – trots ett oväntat svagt resultat för många republikaner med Trump-anknytning i mellanårsvalet den 8 november.

Hård kritik

Bland framträdande Trumpanhängare på Twitter tas beskedet emot positivt.

"Välkommen tillbaka, @realdonaldtrump!", skriver den republikanske kongressledamoten Paul Gosar på sitt Twitter-konto.

"Alla som tror att president Trump inte kommer att vinna primärvalet 2024 lurar sig själva", twittrar samtidigt partikamraten och kongressledamoten Marjorie Taylor Greene.

Men kritiken är hård från andra håll.

"Alla annonsörer som fortfarande finansierar Twitter bör omedelbart pausa alla annonser", skriver Derrick Johnson, chef för medborgarrättsrörelsen NAACP, i en kommentar efter Musks beslut.

Trumps Twitterkonto stängdes ned ett par dygn efter attacken mot kongressen den 6 januari 2021, då tusentals Trump-anhängare stormade byggnaden i centrala Washington i ett försök att stoppa det formella beslutet att slå fast Joe Bidens seger i presidentvalet 2020.

"Med Trump tillbaka på Twitter är det hög tid att titta på 6 januari-utfrågningarna", skriver Trumpmotståndaren och republikanen Liz Cheney i ett inlägg på Twitter där hon bifogar en länk till en video från utfrågningarna.

Annons

Annons

Miljoner nya följare

Cheney var med och ledde utfrågningarna i ett särskilt kongressutskott som utredde stormningen, men lyckades inte bli omvald i mellanårsvalet.

Trumps Twitterkonto hade när det öppnades igen kvar drygt 59 000 inlägg, det senaste från den 8 januari 2021. Men alla följare var borta. Det dröjde dock bara ett par timmar för att komma upp i 1,7 miljoner följare.

Det är ännu inte klart om Trump, som när han stängdes av hade 88 miljoner följare på plattformen, kommer att börja twittra igen.

Trump har tidigare sagt att han inte vill komma tillbaka till Twitter, även om han fick. Han har i stället kommunicerat via sin egna, betydligt mindre plattform, Truth Social, som han lanserade efter att ha bannlysts på Twitter.

När Donald Trump på lördagen talade via länk vid ett möte med republikaner i Las Vegas sade han att han var medveten om att Musks omröstning pågick, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Jag hör att vi har en stor omröstning om att också komma tillbaka till Twitter. Men jag tror inte det, för jag ser ingen anledning till det, sade Trump.

Det är inte enbart Donald Trump som Elon Musk är beredd att släppa tillbaka till plattformen. I fredags meddelade Twitterägaren att flera omstridda användare som bannlysts från sociala medier-plattformen är välkomna tillbaka.

Ny strategi mot hatiska inlägg

De första namnen som han själv presenterar är komikern Kathy Griffin, psykologen och internetpersonligheten Jordan Peterson och Babylon Bee som är en konservativ kristen satirwebbplats.

Musk köpte Twitter för 44 miljarder dollar (cirka 470 miljarder kronor) i oktober och har sedan dess fattat en rad omstridda beslut. Bland annat har han sparkat hälften av personalen och gjort sig av med en rad profiler på företaget som motsatt sig hans planer för plattformen.

Den nye ägaren vill bland annat använda sig av ett nytt sätt att motarbeta hatiska inlägg.

Inlägg som bryter mot plattformens värderingar ska enligt denna plan tryckas ned i flödet, vilket innebär att de kan sökas upp men inte visas i användares flöden. Det ska heller inte gå att tjäna pengar på sådana inlägg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.