Trump twittrar om påstått valfusk

Donald Trump möter pressen i Vita huset.
Donald Trump möter pressen i Vita huset.
USATT

Donald Trump fortsätter dagen efter valet i USA att anklaga Demokraterna för valfusk.

I en serie inlägg på Twitter antyder presidenten att falska Bidenröster räknas för att beröva honom den valseger han gjorde anspråk på redan under valnatten.

Annons

Annons

"De hittar Bidenröster överallt – i Pennsylvania, Wisconsin och Michigan. Så illa för vårt land", twittrar Trump.

Tidigare under dagen inledde han en serie Twitterinlägg där han sår tvivel om att rösträkningen går rätt till: "I går kväll ledde jag, ofta betryggande, i många nyckelstater, de flesta styrda och kontrollerade av Demokraterna. Så, en efter en, försvinner de som genom trolleri när högar med överraskningsröster räknas. Mycket konstigt."

Twitter markerade snabbt inläggen med en varningsflagg med innebörden att de är diskutabla.

I ett tal under natten inför en skara anhängare och journalister i Vita huset höll Trump vad som uppfattades som ett segertal.

I mina ögon har vi vunnit. En tragisk grupp människor försöker beröva oss detta, men vi kommer inte att tolerera det, fortsatte han.

"Dåligt beslut"

Han uppgav att han ska ta rösträkningen till Högsta domstolen, något som av bedömare tolkas som att han vill stoppa räkningen av de förtidsröster som fortfarande kan räknas efter valdagen, såvida de skickades in i tid.

Det här är ett bedrägeri mot det amerikanska folket. Det är en skam för vårt land, sade Trump.
Vi vill att all röstning stoppas. Vi vill inte att de hittar valsedlar klockan fyra på morgonen och lägger dem till listan.

Trumps uttalanden väcker förvirring och kritik, även från det republikanska fästet.

Det här är ett dåligt strategiskt beslut, ett dåligt politiskt beslut, säger Trumprådgivaren Chris Christie enligt nyhetsbyrån AFP.

Benjamin L Ginsberg, republikansk juridisk rådgivare, säger till CNN att presidenten bör "låta alla röster räknas".

Det här är lagligt lagda röster. Att en president säger att vi kommer att radera ut lagliga valsedlar är extraordinärt, säger han.

Annons

Annons

Biden: Tappa inte hoppet

Från Joe Bidens läger är kritiken mot Trumps tal skarp. "Det var skandalöst, eftersom det är ett uppenbart försök att ta ifrån amerikanska medborgare deras demokratiska rättigheter", säger Bidens kampanjchef Jen O'Malley Dillon i ett uttalande.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden mötte tidigare väljarna från en scen i Wilmington i delstaten Delaware.

Vi känner oss nöjda med var vi står. Jag är här för att säga att jag tror att vi är på väg att vinna detta val, sade Biden.

Bidenanhängare hade pandemienligt samlats i bilar utanför Chase Center i staden för att stödja den demokratiske presidentkandidaten. Till ljudet av biltutor tackade Biden sina supportrar för stödet och tålamodet.

Tappa inte hoppet. Vi kommer att vinna det här, sade han.

Biden konstaterade att det kan komma att dröja innan resultatet står klart.

Det är inte över förrän varje röst är räknad. Vi kan ha resultatet så tidigt som i morgon bitti, men vi måste vara beredda på att det tar lite tid.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons