Trump vill stänga sista ryska konsulaten

Det är frostigt mellan USA och Ryssland. Arkivbild.
Det är frostigt mellan USA och Ryssland. Arkivbild.
USA/RysslandTT-AFP

USA:s president Donald Trump ligger inte på latsidan under sin sista månad i Vita huset. Nu planerar hans regering att stänga USA:s två kvarvarande konsulat i Ryssland.

Annons

Annons

Annons

Annons

Konsulatet i Vladivostok slår igen och verksamheten i Jekaterinburg läggs i malpåse, bekräftar en talesperson från amerikanska UD.

Tidigare rapporterade CNN om planerna med hänvisning till ett brev som sändes från kongressen till utrikesdepartementet i förra veckan.

Beslutet beskrivs i brevet som "en respons på personalutmaningarna för USA:s diplomatiska beskickningar i Ryssland efter de ryska personalbegränsningar som infördes 2017".

Beskedet kommer dock bara dagarna efter den cyberattack mot amerikanska myndigheter och privata bolag som högt utsatta republikaner anklagat Ryssland för att ligga bakom. Kreml har förnekat inblandning.

Om planerna genomförs blir ambassaden i Moskva USA:s enda beskickning i Ryssland.

Relationerna mellan Washington och Moskva har blivit allt frostigare under Donald Trumps tid vid makten. 2018 beordrade Kreml stängning av USA:s konsulat i S:t Petersburg och utvisade samtidigt 60 amerikanska diplomater. Tilltaget kom som ett svar på USA:s utvisningar av ryska diplomater i spåren av nervgiftsattacken mot den ryske exagenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons