A-
A+

Trump vill stoppa FBI – går till domstol

Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.
USATT-AFP

USA:s expresident Donald Trump kräver att en utomstående part går igenom de dokument som beslagtogs av FBI från hans hem, visar en stämningsansökan som har lämnats till en federal domare.

Annons

Annons

Den utomstående parten ska, om Trump får som han vill, avgöra huruvida vissa av de beslagtagna dokumenten kan undantas från utredningar och ska inte vara underställd justitiedepartementet som tog beslutet om husrannsakan.

"Inbrottet, genomsökningen och beslagen från Mar-a-Lago var olagliga och icke-konstitutionella och vi kommer att vidta alla åtgärder som krävs för att få tillbaka dokumenten", säger Trump i ett uttalande.

Stor mängd material

Stämningsansökan lämnades inte till den federala domstolen i Fort Lauderdale i Florida, där ordern om husrannsakan utfärdades, utan till den mer avlägset belägna Fort Pierce, där den enda tjänstgörande domaren tillsattes av Trump själv.

Det var tidigare i augusti som FBI gjorde ett tillslag mot den tidigare presidentens bostad och tog med sig en mängd lådor med material, varav elva uppsättningar dokument var märkta som innehållande mycket känslig information – endast avsedda att vara tillgängliga för specifika myndigheter.

Annons

Annons

Flera möjliga brott

Av den offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Trump hävdar att tillslaget var politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade. Han ska som president haft en stående order om att häva sekretessen på dokument i samma stund som de fördes från Vita huset till Mar-a-Lago.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.