Trump vinner i Florida och Ohio – Biden talar

Anhängare till Donald Trump väntar på valresultatet i Stanton, Kalifornien.
Anhängare till Donald Trump väntar på valresultatet i Stanton, Kalifornien.
USATT

En segerviss Donald Trump ser ut att vinna i flera tunga vågmästarstater, däribland Florida och Ohio.

Utmanaren Joe Biden, som ser ut att ta hem Arizona, väntas hålla ett tal på onsdagsmorgonen svensk tid.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Trumpsupportrar i Arizona.
Trumpsupportrar i Arizona.

I takt med att Trumps seger i Florida tycks allt mer sannolik sjunker humöret bland de hundratals Biden-anhängare som håller valvaka utanför Vita huset.

Stämningen har gått från uppsluppen till nervöst spänd medan rösträkningen följs på stora bildskärmar.

Vi kom ut för att stödja Joe Biden och Kamala Harris och hoppade på att få fira. Jag är lite besviken på Florida, som är min hemstat, säger 51-åriga Tammi Girgenti till nyhetsbyrån AFP.
Jag känner mig okej. Lite nervös och orolig, men jag tror att Biden kan pressa ut mer senare i kväll eller i morgon, eller dagen därpå.

Biden kommer att göra ett uttalande klockan halv sju på morgonen, svensk tid, enligt hans kampanjteam.

Twittrar i truimf

På Trumpkampanjens Twitterkonto läggs en stor banner ut för varje delstat han anses ha tagit hem, baserat på prognoser. "PRESIDENT TRUMP VINNER UTAH", "PRESIDENT TRUMP VINNER KANSAS" och "PRESIDENT TRUMP VINNER FLORIDA" står det bland annat.

Trump ser ut att vinna den tunga delstaten Florida, som ger 29 av 270 elektorer, och därmed öka chansen att få fortsätta som president.

En av dem som håller tummarna för presidenten är Miamibon Juan Carlos Bertran, en 60-årig kubansk-amerikansk mekaniker, som tycker att Trump gjort ett bra jobb med att få ordning på ekonomin.

Nu har jag två jobb, förut hade jag bara ett, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Kan dröja dagar

Ännu vid femtiden på morgonen svensk tid har endast Fox News utsett Trump som segrare i Florida, som kan avgöra hela USA:s presidentval, eller åtminstone tydligt indikera vartåt det lutar.

Resultatet från vågmästarstaten Michigan, med 16 elektorsröster, lär dröja till onsdag kväll, amerikansk tid, enligt Bloomberg News och Reuters.

Det stora antalet poströster i årets val kan innebära att valresultatet kan dröja i flera dagar eller veckor.

Hemma hos familjen McGregor i den demokratiske utmanaren Joe Bidens födelsestad Scranton, Pennsylvania är stämningen uppsluppen och spänd. Ett tiotal familjemedlemmar har samlats framför tv:n, och så fort Joe Biden vinner en delstat ringer Virginia McGregor i en klocka.

Florida är en besvikelse, men det avgör inte valet. Och det är inte helt färdigräknat där, säger McGregor, som är aktiv i Demokraterna på nationell nivå, till TT:s utsända.

Unga strömmar till

Florida är förmodligen viktigare för Trump än för Biden, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Biden kan vinna i flera andra delstater än vad Trump kan, säger han till TT.

Trumps egen valdistrikt Palm Beach, där hans egendom Mar-a-Lago ligger och där han röstade, ser med stor majoritet ut att gå till Biden. Där, liksom på andra ställen runt Miami, har många unga synts vid vallokalerna.

Det är lite överväldigande, men samtidigt känns det väldigt bra att veta att jag nu kan fullgöra min plikt som medborgare att rösta, speciellt i ett sådant här val, säger 18-åriga Sophia Molina till Miami Herald.

Ohio till Trump

I det traditionellt republikanska Georgia, där Demokraterna i år spåtts ha en viss möjlighet att vinna, har röstandet avslutats, men rösträkningen går långsamt.

I Texas med drygt 85 procent av rösterna räknade har Trump ett övertag på omkring en halv miljon röster, som enligt Fox News räcker för att utropa presidenten till segrare. Biden har å sin sida en tydlig ledning i Arizona, där utmanaren enligt Fox News är segraren.

Trump vinner den viktiga vågmästardelstaten Ohio, med 18 elektorsröster, enligt Fox News, CNN och MSNBC.

I Pennsylvania, som också ses som en nyckelstat i kampen om Vita huset, har färre än hälften av alla röster räknats, och resultatet tros dröja.

Händerna skakar

Lexi Palys, som pluggar datavetenskap på Marywood University i Joe Bidens födelsestad Scranton i Pennsylvania, är så nervös att händerna skakar. Hon följer rösträkningen via tv, sin dator och telefonen i sin lägenhet vid universitetsområdet.

Jag röstade på Joe Biden. Jag vill ha en pålitlig president som respekterar vetenskap. Spiken i kistan med Donald Trump är hans hantering av viruspandemin, den är som ett stort skämt, säger hon till TT:s utsända.

Även Megan Byrnes-Borderan, som lagt sin röst i New York, håller tummarna för Biden. Hon tycker att Trumps hot om domstolsprocesser för att avgöra valet är "obehagliga".

Jag tror att Trump kommer att göra allt han kan för att vinna, säger hon till AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons