A-
A+

Trumpkritikern Cheney till Kapitoliumpanel

Den republikanska representantshusledamoten och hårdföra Trumpkritikern Liz Cheney tar plats i Demokraternas tillsatta kommitté som ska utreda stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari. Arkivbild.
Den republikanska representantshusledamoten och hårdföra Trumpkritikern Liz Cheney tar plats i Demokraternas tillsatta kommitté som ska utreda stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari. Arkivbild.
USATT-AFP

Den republikanska Trumpkritikern Liz Cheney blir en av de ledamöter som ska utreda händelserna den 6 januari, då Trumpanhängare stormade USA:s kongressbyggnad Kapitolium.

Annons

Annons

Liz Cheney har utsetts till ledamot i den demokratledda utredningskommitté som Nancy Pelosi, demokrat och talman i USA:s representanthus, just nu sätter samman.

Representanthuset beslutade om kommittén i onsdags, efter att en oberoende och partiöverskridande Kapitoliumkommission tidigare stoppats av Republikanerna i senaten.

Sparkades

Liz Cheney sparkades från sin ledarroll inom Republikanerna i representanthuset efter sin kritik mot den förre presidenten och partikollegan Donald Trump. Bland annat röstade hon för att Trump skulle ställas inför riksrätt efter stormningen på grund av hans handlingar och uttalanden före attacken.

"De som var ansvariga för angreppet måste ställas till svars och den här särskilda kommittén kommer att fullgöra den skyldigheten på ett professionellt, skyndsamt och opartiskt sätt," säger Cheney i ett uttalande.

Cheney var en av endast två republikaner i representanthuset som i onsdags röstade för att införa kommittén. Republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, säger att han är chockad över att Cheney godtar utnämningen från Pelosi, men att han inte kommer att ge henne några repressalier.

Annons

Annons

Sju demokrater

Amerikanska medier uppger att McCarthy hotat samtliga republikaner i kammaren med att dra tillbaka deras platser i andra kommittéer om de tackar ja till att sitta i Kapitoliumkommissionen. Ett hot som inte verkade tas på stort allvar av Adam Kinzinger, den andre republikanen att rösta för kommittén.

Vem bryr sig? När man inte riktar hot mot dem som säger galna saker, men gör det mot sanningssägarna, har man förlorat all trovärdighet, säger han enligt Forbes.

Till ordförande har Pelosi utsett den demokratiska representanthusledamoten Bennie Thompson, som tar plats i kommittén tillsammans med ytterligare sex demokrater.

De övriga fem ledamöterna i kommittén kommer Pelosi att utse efter samråd med Kevin McCarthy, som har varnat för att processen har blivit alltför politiserad och att kommittén sannolikt kommer att drivas av demokratiska partipolitiska intressen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!