A-
A+

Trumps advokater vill få domare utbytt

USA:s expresident Donald Trump och hans advokater vill byta ut den domare som lottats till hans fall. Arkivbild från 3 augusti.
USA:s expresident Donald Trump och hans advokater vill byta ut den domare som lottats till hans fall. Arkivbild från 3 augusti.
USATT-AP

USA:s tidigare president Donald Trump vill få domaren utbytt i fallet där han står åtalad för att ha försökt omkullkasta resultatet i valet 2020.

Trumps advokater hävdar att domaren tidigare uttalat sig partiskt.

Annons

Det rör sig om tidigare uttalanden som den federala domaren Tanya Chutkan gjort i samband med att deltagare vid stormningen av kongressen den 6 januari ställts inför rätta, enligt en anmälan som lämnats in till domstolen.

Chutkan ska enligt Trumps advokater bland annat ha sagt att kongresstormningen var inspirerad av "blind lojalitet till en person som förresten förblir fri till denna dag."

"Hennes kommentarer tyder på att hon kom fram till en slutsats, före det här fallet, att president Trump är mer värd en fängelsetid än den åtalade hon dömde", skriver de och tillägger att Chutkan bör avstå att döma i fallet.

Trump står åtalad på fyra punkter för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida lögner om att demokraten Joe Biden vunnit genom fusk, vilket kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

Chutkan, som tilldelats fallet, har tidigare meddelat att rättegången mot Trump inleds den 4 mars nästa år.

Den federala rättegången rör ett av flera åtal som riktats mot Trump och många av hans närmaste medarbetare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.