A-
A+

Trumps agerande granskas – minut för minut

Bild från stormningen av Kapitolium i Washington 2021.
Bild från stormningen av Kapitolium i Washington 2021.
USATT

Nya vittnen ska fylla i luckorna kring dåvarande president Donald Trumps agerande under stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.

Nu hålls den sista tv-sända utfrågningen i USA:s kongress om attacken.

Annons

Annons

När anhängare till Donald Trump bröt sig in i USA:s kongressbyggnad för att stoppa utnämnandet av valsegraren Joe Biden till USA:s president gjorde Trump “ingenting” för att stoppa oroligheterna. Det säger Adam Kinzinger, republikansk kongressledamot och medlem i den kommitté som utreder stormningen den 6 januari 2021, till tv-kanalen NBC. Kinzinger kommer att leda torsdagens utfrågning som visas på bästa sändningstid i USA.

Kinzinger säger att Trump “inte gjorde mycket mer än att skadeglatt titta på tv” medan hans anhängare bröt sig in i Kapitolium och tvingade kongressledamöter att fly. Uppgifterna bygger på nya vittnesmål, bland annat från Matthew Pottinger som tjänstgjorde i Trumps nationella säkerhetsråd men avgick efter stormningen av kongressen, enligt källor till CNN. Även Sarah Matthews, som fungerade som pressekreterare i Vita huset innan även hon sade upp sig, väntas framträda enligt CNN.

Vi har fyllt i luckorna, säger Kinzinger.

187 minuter

Kinzinger, en av två republikaner i kommittén, har uppmanat sina partikamrater att titta på torsdagens utfrågning och fråga sig om Trump “verkligen är den starka ledare ni tycker att ni förtjänar”.

Utfrågningen kretsar kring de 187 minuter som gick från att upploppet började till att Trump drygt tre timmar senare, klockan 16.17, twittrade ut ett videoklipp där han bad sina anhängare att lämna kongressbyggnaden.

Under den tidsperioden gick anhängarna till attack mot kongressen, medan flera av Trumps rådgivare försökte få honom att stoppa upploppet.

Annons

Annons

"Ringde inte militären"

Ni kommer få höra att Trump aldrig lyfte telefonen den dagen för att beordra regeringen att hjälpa till, säger Liz Cheney, republikansk kongressledamot och medlem i 6 januari-kommittén, till ABC News.
Han ringde inte militären, försvarsministern mottog ingen order och han ringde inte sin justitieminister, säger Liz Cheney, och fortsätter:
Han pratade inte med inrikessäkerhetsdepartementet. Vicepresident Mike Pence gjorde allt detta.

Tidigare utfrågningar har bland annat fokuserat på Trumps försök att pressa vicepresidenten, justitiedepartementet och tjänstemän i delstaterna att upphäva resultatet i presidentvalet 2020. Utfrågningarna har också handlat om kopplingar mellan Trump och de våldsamma extremistgrupper som deltog i upploppet. Men hittills har kommittén inte fördjupat sig i Trumps agerande medan upploppet pågick.

Kan bli fler förhör

Utfrågningen på torsdagskvällen amerikansk tid är den åttonde och sista för den här gången, men enligt kommittén kan det komma fler senare i år.

Om vi får information som det amerikanska folket behöver känna till kan det bli frågan om fler utfrågningar, säger Adam Kinzinger till NBC.

Trumps tidigare chefsrådgivare Steve Bannon är kallad att vittna. Han vägrade inledningsvis men ändrade sig nyligen. Det pågår en rättsprocess mot honom för det som kallas "kongresstrots", ett slags motsvarighet till domstolstrots. När han kan tänkas framträda inför kommittén är inte känt.

Torsdagens utfrågning ska inledas klockan 20 lokal tid i Washington, det vill säga klockan 2 på fredagsmorgonen i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.