A-
A+

Trumps antikroppscocktail på väg till Sverige

Remdesivir är ett läkemedel som används mot covid-19.
Remdesivir är ett läkemedel som används mot covid-19.
CoronavirusetTT

Fyra läkemedel utgör huvudvapnen i den svenska behandlingsarsenalen mot pågående covid-19. Men ett femte är på gång.

Det kallas för "Trumpcocktail", men på Socialstyrelsen använder vi inte det namnet, säger enhetschef Marie State.

Annons

Annons

Smeknamnet kommer från USA:s förra president Donald Trump, som efter att ha blivit smittad med covid-19 behandlades med preparatet som är en "cocktail" – en blandning av två antikroppar. Just nu pågår parallella samtal med den schweiziska läkemedelsjätten Roche som är tillverkare.

Det pågår en EU-upphandling där det skrivs ramavtal. Socialstyrelsen har också dialog redan nu med den svenska delen av företaget och kommer så småningom bjuda in Roche i syfte att träffa en lokal överenskommelse i linje med EU-avtalet. Så fort det är klart hoppas vi på en leverans, säger Maria State, chef över Socialstyrelsens läkemedelskansli.

Dock är det högst oklart när läkemedlet kan komma till Sverige.

Företagen har inte kunnat specificera när det är möjligt att få leveranser, säger Maria State.

Fyra mediciner

Än så länge får covidvården nöja sig med framförallt fyra läkemedel: remdesivir , dexametason, tocilizumab och bamlanivimab. Enligt Socialstyrelsen är tillgången god för samtliga, men de används i begränsad utsträckning. Förklaringen är att det endast är få patienter som faktiskt kvalificerar för att få läkemedlen.

Exempelvis ska remdesivir, som först utvecklades mot ebola, endast sättas in mycket tidigt i sjukdomsförloppet för sjukhusvårdade patienter med behov av syrgasbehandling.

Det är en liten grupp där remdesivir fungerar, säger Maria State.

Även bamlanivimab, ett antikroppspreparat som är framtaget särskilt för covid-19, används endast för en begränsad patientgrupp. Läkemedlet är också helt nytt och har först i mars börjat användas på svenska sjukhus.

Jag frågade en läkare på Karolinska om de tänkte skruva upp användningen. Då sa hen att det än så länge är för tidigt för att säga men att de hittills är nöjda, säger Maria State på Socialstyrelsen.

TT: Är vården för återhållsam med det här läkemedlet?

Det vet vi inte. Just nu kan vi inte säga att vården är för restriktiv. Det är ett helt nytt läkemedel med en helt ny behandlingsstrategi. Men man tittar på hur man ska kunna utvidga gruppen som får läkemedlet.

Annons

Annons

Drömmer om piller

Trots fyra godkända vaccin i EU, och flera på väg så saknas det riktigt bra antivirala covidläkemedel, anser Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Han drömmer om en medicin i tablettform som kan tas direkt när man utsatts för covidsmitta.

Det är svårt att hitta bra substanser och tar längre tid än att utveckla vaccin.

Trumpcocktailen då, hur viktigt kan del bli för svensk covidvård? Inte särskilt tror Lars-Magnus Andersson, även om antikroppspreparatet förstås kan hjälpa en del.

Det troliga är att det blir ett begränsat antal patienter som kommer behandlas med detta, det vill säga de som har nedsatt immunförsvar, riskerar svår sjukdom och där infektionen upptäcks tidigt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!