Trumps dammkommentarer "hetsar till krig"

Etiopien anklagar USA:s president Donald Trump för att hetsa till krig.
Etiopien anklagar USA:s president Donald Trump för att hetsa till krig.
EtiopienTT-AFP-Reuters

Etiopiens utrikesdepartement kallade på lördagen upp den amerikanske ambassadören i Addis Abeba i protest mot ett uttalande som USA:s president Donald Trump gjort dagen innan.

Annons

Annons

När Trump på fredagen presenterade fredsavtalet mellan Sudan och Israel fanns den sudanesiske premiärministern Abdalla Hamdok med på högtalartelefon.

Trump kom in på Stora etiopiska renässansdammen, ett etiopiskt jätteprojekt som orsakat ont blod i grannländerna Sudan och Egypten eftersom det anses hota vattenflödena i Blå Nilen.

Det är en väldigt farlig situation för Egypten kommer inte att kunna leva på det viset. Det kommer att sluta med att de spränger dammen, sade Trump.

Etiopien, som investerat stora summor och stor prestige i projektet, reagerar kraftigt.

"Att en sittande amerikansk president hetsar till krig mellan Etiopien och Egypten återspeglar inte det långvariga partnerskapet och den strategiska alliansen mellan Etiopien och USA och är inte heller förenligt med internationell lag", skriver landets utrikesdepartement.

USA meddelade förra månaden att landet fryser delar av sitt bistånd till Etiopien, som en konsekvens av Etiopiens "ensidiga beslut" att börja fylla dammen utan grannländernas godkännande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons