-
+

Trumps nya liv – och mål – i Florida

Expresident Donald Trump och USA:s tidigare första dam Melania Trump vid förra veckans ankomst till Florida.
Expresident Donald Trump och USA:s tidigare första dam Melania Trump vid förra veckans ankomst till Florida.
USATT

Ett kontor har ställts i ordning i Palm Beach och åtminstone ett mål är uppsatt: att hjälpa välvilligt inställda kongresspolitiker vid mellanårsvalet 2022.

Men expresident Donald Trump är också hämndlysten, enligt medieuppgifter.

Annons

Annons

Representanthusets minoritetsledare, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy.
Representanthusets minoritetsledare, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy.
Expresidentparet Melania och Donald Trumps bostad, anläggningen Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.
Expresidentparet Melania och Donald Trumps bostad, anläggningen Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

Högt upp på Trumps lista över personer han anser har gjort honom en otjänst finns delstaten Georgias guvernör Brian Kemp och högste valansvarige Brad Raffensperger. Detta eftersom de båda var med och certifierade den nuvarande presidenten Joe Bidens seger i sydstaten, skriver The New York Times.

Bådas mandatperioder löper ut 2022/23.

Den tredje högst rankade republikanen i representanthuset, Liz Cheney, finns också bland dem som Trump har ett horn i sidan till, enligt flera medier. Hon riktade uppmärksammad kritik mot Donald Trump efter kongresstormningen den 6 januari och röstade för riksrättsåtalet om uppvigling mot honom.

Stöd till Sanders

Exakt hur Donald Trump planerar att använda sitt inflytande mot dem han ogillar och för att lyfta andra är oklart. Han är fortfarande mycket populär inom Republikanerna men är avstängd från sociala medier som Twitter, Facebook och Youtube.

En aspirerande partikamrat har dock redan använt sig av hans stöd. Expresidentens tidigare pressekreterare Sarah Sanders lanserade i veckan sin kampanj för att bli guvernör i Arkansas och hon publicerade nästan genast ett skriftligt uttalande från Trump.

"Sarah Huckabee Sanders är en krigare som alltid kommer att kämpa för Arkansas invånare och göra vad som är rätt, inte vad som är politiskt korrekt", löd det enligt tidskriften Newsweek.

Expresidenten skrev också att Sanders är tuff när det gäller gränsfrågan och brottsbekämpning samt att hon är för rätten att bära vapen.

Annons

Annons

Möte med minoritetsledaren

Och Trump utövar fortfarande dragningskraft på personer inom Republikanernas toppskikt. I torsdags fick han besök i Palm Beach av partiets minoritetsledare i representanthuset, Kevin McCarthy.

"I dag har president Trump åtagit sig att hjälpa republikaner i representanthuset och senaten inför 2022", skriver McCarthy i ett uttalande.

"President Trumps popularitet har aldrig varit så stor som i dag och hans stöd betyder mer än kanske någon annans stöd någonsin", fortsätter han.

McCarthy tog tidigare i januari visst avstånd från Trump, efter att hans anhängare stormat Kapitolium. Torsdagens förändrade tonläge illustreras av en bild från mötet där de båda männen står sida vid sida med breda leenden.

Siktar på segrar 2022

De senaste veckorna har intensiva spekulationer pågått i USA om vad som kan tänkas bli Donald Trumps nästa steg. Det har hetat att han planerar att starta en tv-show, en ny plattform för sociala medier eller kanske ett nytt parti.

Den sistnämnda idén ska han dock ha släppt, enligt tidningen The New York Times källor och den tidigare kampanjrådgivaren Jason Miller.

Trump har klargjort att hans mål är att Republikanerna ska vinna tillbaka representanthuset och senaten 2022. Det finns inga initiativ utanför det som aktivt planeras i nuläget, säger Miller till nyhetskanalen Fox News.

Lägg därtill att Donald Trump, vars andra riksrättsrättegång väntas starta om drygt en vecka, meddelat att han kommer att ta det lugnt i några månader. Fälls han i riksrätten kan senaten rösta för att förbjuda honom från att hålla folkvalda positioner i framtiden. Eventuella besked om satsningar på presidentvalet 2024 kommer därför sannolikt först efter att rättegången är genomförd.

Nya kontor

Det har inte hindrat Trump från att öppna ett kontor i Palm Beach County på Floridas östkust, i närheten av den egna golfklubben och bostaden Mar-a-Lago. Därifrån ska hans korrespondens, uttalanden, framträdanden och andra officiella aktiviteter skötas, enligt ett uttalande.

Även hustrun Melania Trump har en ny arbetsplats i området. Hon tänker bland annat fortsätta driva initiativet Be Best som arbetar med barns hälsa, mot mobbning på internet och för barn som drabbats av opioidkrisen, rapporterar CNN.

Rättelse: I en tidigare version av texten fick Kevin McCarthy fel titel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss