A-
A+

"Tuff kompromiss" ska frigöra frysta EU-pengar

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
PolenTT-AFP

Det polska underhuset har sagt ja till ett lagförslag som syftar till att se över landets rättsväsende. Åtgärden utgör ett försök att reparera den såriga relationen med EU och därmed frigöra frysta EU-medel till landet.

Annons

Annons

Det är en tuff kompromiss, säger premiärminister Mateusz Morawiecki efter fredagens omröstning i parlamentets underhus.
Vi måste få ett slut på dispyten med väst, den riktiga fienden finns i öst, fortsätter han med hänvisning till Rysslands krig i Ukraina.

Genom lagändringen ämnar Polen reformera det juridiska system som Bryssel har kritiserat skarpt, specifikt regeringens kontroll över landets domare. Polens högerkoalitionsregering uppger att förändringen har godkänts av EU och att mer än 35 miljarder euro i lån och bidrag nu bör frigöras.

EU håller inne pengar till både Polen och Ungern som ett led i de budgetkrav om demokratiska principer som unionen införde i fjol. EU har upprepade gånger manat Warszawa till omfattande åtgärder för att öppna plånboken.

Polens justitieminister, som var den som låg bakom kontrollen över domarna, är kritisk till de nya reformerna. President Andrzej Duda säger sig samtidigt inte ha blivit tillfrågad kring lagändringen, som fortfarande måste bli godkänd i senaten och därefter undertecknas av Duda innan den börjar gälla.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.