A-
A+

Tuff svensk väg till semi – förlorade mot Norge

Norges Nora Mørk tar sig förbi Sveriges Kristin Thorleifsdottir och Nathalie Hagman.
Norges Nora Mørk tar sig förbi Sveriges Kristin Thorleifsdottir och Nathalie Hagman.
HandbollLjubljana, TT:s utsända

Sverige förlorade sin första match i mellanrundan i handbolls-EM.

25–27 mot Norge betyder att vägen till semifinal blir tuff för Blågult.

Det var synd, vi var riktigt nära, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Annons

Annons

Tomas Axnér och Sverige har en tuff väg till semifinal.
Tomas Axnér och Sverige har en tuff väg till semifinal.

Förutsättningarna var enkla: en seger mot Norge skulle ge Sverige ett gyllene läge att ta sig vidare till semifinal nästa vecka. Den regerande världs- och Europamästaren blev dock numret för stor för Sverige.

Nu måste Sverige vinna sina återstående matcher för att ha en chans att ta sig vidare.

Trots en flygande svensk start i lördagens match blev det förlust.

Den norska taktiken på förhand handlade mycket om att få stopp på de svenska niometersspelarna. Men någonstans i förberedelserna verkade norskorna ha glömt bort Jenny Carlson. På två och en halv minut hade 27-åringen skickat in tre mål bakom Katrine Lunde.

Jag kanske tog fler lägen i dag än vad jag gjort under hela mästerskapet, säger Carlson som till slut noterades för nio mål.

Lika i paus

Det svenska uppställda anfallsspelet, som fungerat så där hittills i mästerskapet, satt bättre och precis som tidigare stod Jessica Ryde för några viktiga räddningar i det svenska målet.

Två lag som gillar fart och hårt försvar ger ofta många mål och när lagen gick till pausvila var det med 13–13 på resultattavlan. Det svenska försvaret, med Anna Lagerquist och Linn Blohm i spetsen hade lyckats neutralisera storskyttar som Stine Oftedal och Nora Mørk på ett effektivt sätt.

Vi hade en otroligt bra känsla i laget, vi hade en bra taktik vi kände att 'i dag kan vi verkligen slå dem', säger Linn Blohm.

I fjolårets VM lyckades Sverige vända ett underläge till delad poäng efter ett mål i slutsekunden, och när den andra halvleken börjat tydde det mesta på att det skulle bli ett sent avgörande även denna gång.

De var väldigt bra på att träffa bra i duellerna så i perioder börjar vi nog övertänka vår taktik i stället för att spela på det sätt som vi är bra på, säger den norska lagkaptenen Stine Oftedal.

Annons

Annons

Lunde spikade igen

Lagen turades om att föra matchen, och efter en stark svensk start var det med en kvart kvar Norge som spelat till sig en tvåmålsledning och Jessica Ryde fick lämna plats åt Johanna Bundsen.

Då plockade förbundskapten Tomas Axnér fram ett av sina trumfkort. Sju mot sex-spelet var det som gjorde att Sverige lyckades knipa en poäng i fjol.

Men till skillnad från i fjol spikade Katrine Lunde denna gång igen totalt. Och även bakåt började Sverige att få problem, de norska målen letade sig in, ett efter ett.

Det är där i andra halvlek, de tar igen två mål och vi bränner något och det är väl där de klarar av att bevara det, tyvärr, säger Carlson.

Till slut kunde Norge vinna med 27–25.

Det var ett bra försök, vi krigar och håller jämna steg med dem hela matchen. Det var synd, vi var riktigt nära, säger Tomas Axnér.

Det betyder att Sverige för att gå vidare måste vinna mot redan utslagna Ungern och Kroatien medan Danmark inte får vinna mot Norge om inte Slovenien gjort det.

Att förlora med två mot Norge är kanske inte jättedåligt resultatmässigt men eftersom vi förlorade mot Danmark innan är det inte alls bra. Nu kan vi ju inte avgöra själva och det är väl det som är mest frustrerande, säger Blohm.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.