A-
A+

Tuffare säkerhetsläge – militär på Visbys gator

Soldater från Gotlands regemente patrullerar i Visby hamn på torsdagen.
Soldater från Gotlands regemente patrullerar i Visby hamn på torsdagen.
FörsvarTT

Rysslands mobilisering vid Ukrainas gräns och det uppskruvade tonläget mellan Ryssland och Nato har fått svenska försvaret att öka sin synliga närvaro. Det sker bland annat på Gotland där soldater patrullerar på gatorna i Visby.

Annons

Annons

Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten, vid Folk och försvars rikskonferens i Stockholm. Arkivbild.
Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten, vid Folk och försvars rikskonferens i Stockholm. Arkivbild.

Försvaret kallar initiativet för beredskapsanpassning.

Det här ska ses mot bakgrund av flera års försämrat säkerhetsläge i vårt närområde och den senaste tidens utveckling gör ju inte att det här blir bättre, säger Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten, till TT.

Under natten mot onsdagen seglade tre ryska landstigningsfartyg in i Östersjön via de danska sunden. Försvaret följde fartygens färd, bland annat med hjälp av svenska Gripen-plan.

Soldater i Visby

Michael Claesson säger att man kan göra en viss koppling mellan beredskapsanpassningen och händelsen, men betonar att det är helhetsbilden som är avgörande.

Det här behöver inte vara något märkligt i sig, Ryssland är en strandägarstat som vi själva, därför ska man inte överdriva. Det jag utgår ifrån, det är att när normalbilden förändras, då anpassar jag var vi finns med tillgängliga militära förband, både på land, till sjöss och i luften.

På Gotland märks den ökade synligheten bland annat genom patrullerande soldater i Visby, något som P4 Gotland var först med att rapportera om.

Vi vidtar åtgärder i flera delar av landet och inte bara på Gotland. Däremot är det klart att människor kommer att märka att det finns militär personal utöver det normala på Gotland. Men det är man väldigt vana vid där och vi har en god relation med lokalbefolkningen, säger Michael Claesson.

Annons

Annons

Säkerhetsläget avgör

Hur länge beredskapsanpassningen kommer att fortgå beror på säkerhetsläget.

Vi gör ju kontinuerligt bedömningar av läget i närområdet. Om det förändras, vare sig uppåt eller neråt, då vidtar vi åtgärder. Det är så vi jobbar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.