A-
A+

Tummen upp för Alfa Laval

Alfa Lavals huvudkontor på Gunnesbo i Lund. Arkivbild.
Alfa Lavals huvudkontor på Gunnesbo i Lund. Arkivbild.
EkonomiTT

Marknaden gör tummen upp sedan Alfa Laval redovisat en rekordstor orderingång för andra kvartalet – trots att industrikoncernen flaggar för att det nu kan bromsa in.

Annons

Annons

"Vi förväntar att efterfrågan i det tredje kvartalet blir något lägre än i det andra kvartalet", skriver bolaget i sina utsikter för tredje kvartalet i en delårsrapport.

Men på börsen lyfter aktien mest bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index, upp med nästan 6 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

Alfa Laval redovisar en vinst före skatt på 1 576 miljoner kronor för andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 1 231 miljoner kronor motsvarande period 2021.

Rekordstor orderingång

Resultatet låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 584 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Omsättningen uppgick till 11,8 miljarder kronor, jämfört med knappt 10 miljarder kronor ett år tidigare. Orderingången under kvartalet ökad med 10 procent till 14,4 miljarder kronor – vilket kan jämföras med väntade 13 miljarder.

Enligt Alfa Laval var orderingången under kvartalet på rekordnivå och bolaget ser en fortsatt stark efterfrågan i de flesta slutmarknader.

"Den transaktionsbaserade affären liksom service drev tillväxten i alla större geografiska regioner. Miljöteknikapplikationer utvecklades bra under kvartalet, inklusive tidiga indikationer på tillväxt inom områden som vätgas och koldioxidavskiljning", skriver vd Tom Erixon i en kommentar.

"Dessutom resulterade de ökade investeringarna i naturgas och offshore i en stabil orderingång i olja & gas-segmentet", tillägger han.

Annons

Annons

Starkt kvartal för marin division

Erixon noterar även ett starkt kvartal för Alfa Lavals marina division, med en orderingång på 4,9 miljarder kronor.

"Medan fartygskontrakteringen hos varven minskade något, kompenserade de nya applikationer som stödjer minskningen av koldioxidutsläppen i handelsflottan mer än väl för färre nybyggda fartyg", skriver han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.