A-
A+

Tung helg för redan hårt prövade tågresenärer

Många av Mälartågs avgångar ställdes in under söndagen.
Många av Mälartågs avgångar ställdes in under söndagen.
TrafikTT

Sveriges redan hårt prövade tågresenärer tyngs av nya bördor.

En misstänkt gasläcka, en nedriven kontaktledning, elfel, spårfel, signalfel samt obehöriga i spårområdet har ställt till det för helgens tågtrafik.

Dessutom orsakar personalbrist hos MTR en mängd inställda avgångar.

Annons

Annons

Vanligtvis brukar ett Mälartåg i timmen åka från Uppsala till Gävle, och vice versa. Men på grund av personalbrist var de flesta tågen inställda under söndagen.

Det beror på personalbrist på grund av semester och sjukdomsfall. Vi har inte tillräckligt med lokförare eller tågvärdar på sträckorna, säger Rebecca Lundin som är presstalesperson på tågoperatören MTR.

I nuläget kan hon bara med säkerhet säga att söndagens trafik påverkas.

MTR har dock inte tagit något beslut ännu om hur de ska få in mer personal. Lundin berättar att de håller på att se över de alternativ som finns.

Vi ska försöka lösa nästa veckas trafik, förhoppningsvis är vi i ett bättre läge då.

TT: Kan man komma att ta in personal från andra delar av landet?

Det är svårt att göra det med kort varsel. Det skulle bara vara aktuellt längre fram i veckan om läget inte ser bättre ut.

Över 20 tåg

Även andra av MTR:s körsträckor påverkas av personalbrist, dock inte i samma utsträckning som avgångarna mellan Uppsala och Gävle.

Sträckorna Norrköping–Nyköping–Stockholm och Örebro–Eskilstuna–Stockholm–Uppsala hade även de inställda avgångar under söndagen. Totalt berörs över 20 tåg inom Mälartåg, som trafikeras av MTR.

MTR har satt in flera ersättningsbussar för att täcka upp för de inställda tågen.

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 16.00 på söndagen om ett misstänkt gasutsläpp vid bangården i Hallsberg. Ett godståg undersöktes under eftermiddagen och närliggande perronger fick utrymmas.

I samband med insatsen stoppades förbigående tågtrafik. Någon gasläcka hittades emellertid inte och trafiken kunde åter släppas på vid 17.15-tiden.

Annons

Annons

Slag på slag

Strax före 19.00 larmade också Trafikverket om ett spårfel mellan Norrköping och Linköping. Det skapar förseningar på sträckorna Stockholm–Malmö, Sala–Linköping samt Motala–Norrköping. Ingen prognos finns för när problemet kan vara åtgärdat.

Trafikverket har felavhjälpare på plats och tågen rullar. Trafikverket har uppskattat att tåg kan komma att bli 15-20 minuter sena, säger Leila Fogelholm vid SJ, till TT.

Under söndagen har trafiken flera gånger också stoppats på sina håll på grund av att obehöriga vistats i spårområdet.

Som om det inte räckte uppstod sedan ett signalfel till följd av elfel mellan Uppsala och Storvreta vid klockan 19.21 på söndagskvällen, vilket orsakade förseningar.

Sedan i mitten av veckan har även elfel och olyckor gjort att trafiken störts i olika delar av landet, och flera av de problemen kvarstår ännu.

Mellan Hallsberg och Örebro har ett elfel sedan i torsdags gjort att tågen behövt köras med lägre hastighet – med förseningar som följd.

Stopp i Jämtland

Dessutom är tågtrafiken förbi Gällö i Jämtland inställd sedan i fredags, efter att en kontaktledning rivits ned. Det har i sin tur inneburit att SJ:s nattåg mellan Göteborg och Duved helt ställts in under helgen.

Tågtrafiken mellan Ånge och Duved har ersatts med buss.

Nattågen är inställda över natten till måndag, och det är de eftersom vi inte har fått tag i ersättningsbussar, säger Leila Fogelholm vid SJ:s presstjänst.

Även Norrtåg påverkas av felet. Under söndagen uppgav företaget på sin hemsida att tre tåg var helt inställda på sträckan mellan Sundsvall och Storlien.

Trafikverket beräknar att felet vid Gällö ska vara avhjälpt till måndag eftermiddag. Kvarstår felet kan tågtrafiken komma att påverkas längre än så.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.