A-
A+

Tung svensk kvalförlust i Aten

Sverige föll tungt mot Grekland i VM-kvalet.
Sverige föll tungt mot Grekland i VM-kvalet.
FotbollAten, TT:s utsände

Beröm söver.

Det nya, vackra, starka, underhållande och vinnande landslaget – så hyllades det i torsdags.

En knapp vecka senare tog ett kritiserat men hungrigt Grekland ned Sverige på jorden.

2–1-segern spetsar till VM-kvalgruppen rejält.

Annons

Annons

Greken på gatan är inte mycket för att följa sitt landslag i tider som dessa.

Pandemirestriktionerna tillät 25 000 åskådare på Spyros Louis – den väldiga olympiaborgen som byggdes till sommarspelen 2004. Det var inte i närheten av så många som ville hjälpa förbundskaptenen John van't Schips försök att lyfta landslagsfotbollen.

De som kom applåderade Otto Rehhagel, tysken som för evigt finns i grekiska fotbollshjärtan, när han zoomades in. Rehhagel, nu 83, förde Grekland till landets största framgång på fotbollsplanen - EM-guldet i Portugal 2004.

Hyllning till Theodorakis

Och alla höll tyst när Mikis Theodorakis, kompositören, politikern med mera, som nyligen dog, tillägnades en tyst minut. Den grekiske nationalhjälten hyllades lämpligt och finkänsligt till tonerna av Zorbas dans.

Fler borde ha kommit till arenan den här svala septemberkvällen. Det förtjänade Theodorakis, det förtjänar det här grekiska laget. Ungt, spännande och boll kan de spela.

Sverige kom till Aten som hyllade hjältar efter prestationen mot Spanien. På jakt efter fjärde raka och en autostrada till minst en playoffplats.

Det dröjde inte långt in i matchen förrän Robin Olsen, i sin 50:e landskamp, skrek och gestikulerade med armarna mot sina utespelare.

Annons

Annons

Olsen röt till

Budskapet gick inte att missförstå.

"Vakna! Skärp er!"

Olsen var lyckligtvis vaken. Räddningen på Vangelis Pavlidis närskott... där pratar vi världsklass av en målvakt som får nöja sig med att spela i den engelska andraligan.

Pavlidis gjorde bort Victor Nilsson Lindelöf, sköt mot närmaste hörn men på något sätt viftade Olsen undan bollen till hörna.

Grekerna, som inlett kvalet med tre raka kryss, gick för seger. Attackerna kom så väl på kanterna som centralt. Mest utsatta var Mattias Johansson och Viktor Claesson på den svenska högerkanten.

De hade stora problem.

Offensivt föll landslaget tillbaka i gamla synder. Lite för långsamt, lite för orörligt och otajmat.

Två stolpträffar

Ändå och likväl: Mattias Svanbergs volleyträff från distans redan efter tre minuter kunde ha gett Sverige en drömöppning – men bollen slog i stolpens insida och ut.

Han kan skjuta Svanberg, skadade Albin Ekdals ersättare. I första halvleks slutminuter fick Bolognaproffset grekiske målvakten Odisseas Vlachodimos att tänja sig rejält för att tippa distansskottet till hörna.

På den gjorde Vlachodimos en ny, imponerande räddning på Alexander Isaks närskott.

En air av mer beslutsamhet fanns över det svenska spelet i början av andra halvlek, men aldrig det där flytet i spelet. Dejan Kulusevski snubblade bort bollar. Emil Forsberg? Knappt delaktig. Svanberg och Kristoffer Olsson hittade inte rätt.

Tappad röst och match

Janne Andersson tappade rösten.

Sverige tappade matchen.

Tasos Bakasetas klev förbi både Svanberg och Olsson, fick fritt fram och placerade in 1–0 efter en dryg timma.

Mittbacken Andreas Bouchalakis nickade tätt utanför.

Svanberg byttes ut, Robin Quaison kom in. Viktor Claesson prickade stolpen – det var en sådan kväll, som den i Glasgow i somras – i jakten på kvitteringen. Grekerna kontrade. Ständigt farligt. Det böljade fram och tillbaka.

Efter en lång VAR-koll delade den ryske domaren Sergej Karasev ut den avgörande stöten. Ingen offside föregick Vangelis Pavlidis 2–0-mål i 75:e minuten.

Tre poäng bakom

Reduceringen kom omgående, när Vlachodimos släppte retur på Forsbergs skott, som Quaison stötte in.

Isaac Kiese Thelin kastades in på topp, liksom mittbacken Marcus Danielson.

Längd, styrka och så mata in bollar.

Det höll på att ge utdelning.

Grekerna höll undan och vann den allra första kvalmatchen mot Sverige. Viktigare än så: grekerna är bara tre poäng bakom i tabellen efter fyra matcher. Samtidigt vann gruppettan Spanien mot Kosovo med 2–0

Det här gillade Rehhagel. Han log på läktaren. Det här hade Teodorakis uppskattat.

John van't Schip var förmodligen mest lättad. Han får behålla jobbet – och kanske gav han och hans spelare tillbaka grekernas tro på sitt landslag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!