Tunga namn på EU:s sanktionslista

Aleksandr Bortnikov är chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB. Arkivfoto.
Aleksandr Bortnikov är chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Chefen för ryska säkerhetstjänsten FSB samt två vice försvarsministrar finns med på EU:s sanktionslista för förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Samtidigt straffas "Putins kock" för vapenförsäljning till Libyen.

Annons

Annons

Sanktionerna sker i form av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar i EU och blev officiella på torsdagen.

På Navalnyj-listan finns framför allt Aleksandr Bortnikov, chef för den mäktiga säkerhetstjänsten FSB - tidigare känd som KGB.

"Med beaktande av att Aleksej Navalnyj stod under övervakning när han förgiftades, är det rimligt att dra slutsatsen att förgiftningen endast kunde genomföras med medverkan av den federala säkerhetstjänsten" heter det i EU-ländernas motivering till sanktionerna.

Nära Putin

På listan finns även två vice försvarsministrar - Aleksej Krivorutjko och Pavel Popov - samt två av president Vladimir Putins närmaste män, biträdande stabschefen Sergej Kirijenko och Andrej Jarin, som är chef för Putins inrikespolitiska direktorat. På listan finns också presidentens representant i Sibiriens federala distrikt, Sergej Menjajlo, samt det statliga forskningsinstitut som ansvarar för förstöringen av kemiska vapen.

Sanktionerna införs inom ramen för EU:s sanktioner mot personer och organisationer som anses bryta mot förbudet mot kemiska vapen.

Det är bra att EU nu gemensamt har fördömt mordförsöket på Aleksej Navalnyj, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff inför EU-ländernas toppmöte i Bryssel på torsdagen.

Annons

Annons

Putins kock

Samma sanktioner i form av visumförbud och frysta EU-tillgångar riktas även mot affärsmannen Jevgenij Prigozjin, flitigt omtalad som "Putins kock", eftersom några av hans företag stått för catering till middagar och besök i Kreml. Sanktionerna mot honom gäller dock brott mot FN:s vapenembargo i Libyen.

EU-sanktionerna kopieras även av Storbritannien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons