Tungt besked för idrotten – publik får vänta

Större publiksamlingar på idrottsevenemang i Sverige dröjer. Arkivbild.
Större publiksamlingar på idrottsevenemang i Sverige dröjer. Arkivbild.
IdrottTT

Idrotten i Sverige får vänta på att ta in fler åskådare på läktarna.

Regeringen lättar inte på restriktionerna och rekommendationerna kopplade till coronaviruset.

Det är ett tungt besked för många klubbar som lider ekonomiskt när publiken inte släpps in på arenorna.

Annons

Annons

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige sker ingen förändring i nuläget, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Inte minst publiksporter som fotboll och ishockey förlorar stora intäkter när läktarna gapar tomma. Till exempel innebär det att hockeyallsvenskan, med startdatum den 2 oktober, får inledas utan större åskådarantal.

"Stort slag"

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson säger till Aftonbladet att han förstår myndigheterna, men konstaterar samtidigt att läget är tufft.

Det är tråkigt och jag undrar om någon klubb kan fullfölja säsongen, men vi måste förhålla oss till det här. Vi har redan sparat in på 14 miljoner kronor den här säsongen och kan inte spara mer, säger han.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är inne på samma linje.

Det är ett stort slag om det blir långvarigt av det enkla skälet att flera av klubbarna kommer att få problem med överlevnaden, säger han till TT.
När det gäller den kommersiella idrotten är man nära smärtgränsen. Man klarar inte så mycket till, när man pratar om de högsta serierna vad gäller fotboll eller hockey.

Eriksson efterfrågar nu mer stöd från staten. Idrotten har redan fått 1,5 miljarder kronor i riktat coronastöd. Han saknade ett utökat stöd till idrotten i regeringens budget för nästa år som lades fram i veckan. Det kommer att behövas nu, säger han.

Annons

Annons

Liv och hälsa i fokus

Lena Hallengren säger att regeringen kommer fatta beslut om lättnader så fort man ser att det är möjligt, men vill inte spekulera i när det blir.

1 oktober ligger mycket nära i tid, det har du rätt i, säger hon.

Det är Folkhälsomyndigheten som tidigare har föreslagit att taket kan höjas till 500 personer. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att den grundläggande bedömningen ligger kvar, det vill säga att det går att öka gränsen under ett strikt regelverk utan att det ökar riskerna väsentligt.

Men i slutändan är det regeringen som tar beslutet, säger han.

Statsminister Stefan Löfven:

Fokus måste vara att begränsa smittspridningen, skydda liv och hälsa. Det är nummer ett, säger han.
Om läget förbättras och smittspridningen verkligen går ner finns möjlighet att göra lättnader.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons