A-
A+

Tunstall utesluts från stora upphandlingar

Tunstall utesluts från två upphandlingar inom trygghetslarm och trygghetsskapande teknik. Arkivbild.
Tunstall utesluts från två upphandlingar inom trygghetslarm och trygghetsskapande teknik. Arkivbild.
SamhälleTT

Företaget Tunstall utesluts från det nya stora ramavtalet om trygghetslarm och trygghetsskapande teknik, efter en utredning av kommunernas upphandlingsbolag Adda.

Annons

Annons

Annons

Annons

Utredningen visar att företaget i flera avseenden har brutit mot det tidigare ramavtalet, som användes av cirka 200 kommuner, och Tunstall utesluts därför från två aktuella upphandlingar. Företagets medverkan i utredningen har dessutom "undergrävt förtroendet för dem som bolag", skriver Adda i ett pressmeddelande.

I oktober i fjol drabbades minst 80 kommuner av störningar i trygghetslarmen när operatören Tunstall bytte plattform. I Luleå avled en äldre kvinna efter att förgäves ha försökt larma om hjälp. Med bakgrund av problemen i höstas startade Adda en utredning med syfte att klarlägga om händelserna utgjorde avtalsbrott, samt om Tunstall kunde visa sig pålitligt som framtida ramavtalsleverantör.

Beslutet innebär att Tunstall inte kommer att finnas med i de övergripande avtal som kommunerna kan använda för trygghetslarm de kommande fyra åren. Adda ser ingen anledning att tvivla på att Tunstalls larm fungerar som de ska just nu, utan bedömningen grundar sig på att företaget inte kan leva upp till de högt ställda krav som ställs på ramavtalsleverantörer av samhällskritiska tjänster.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?