Turist gillade inte hotell – kan få fängelse

Thailands paradisstränder lockar turister – och recensioner. Arkivbild från Koh Phangan.
Thailands paradisstränder lockar turister – och recensioner. Arkivbild från Koh Phangan.
ThailandTT

En amerikan som lämnat en negativ recension på sajten Tripadvisor om ett hotell i Thailand riskerar två års fängelse efter att ha anmälts av hotellägaren.

Annons

Annons

"Otrevlig personal" som "betedde sig som att de inte ville ha någon där" lydde recensionen av hotellet på Koh Chang i provinsen Trat.

Enligt hotellägaren var inlägget, som skrevs i juli, "orättvist" och amerikanen anklagas därför för att ha "skadat hotellets rykte", säger polisen på turistön till AFP.

Mannen, som arbetar i Thailand, greps efter anmälan men har släppts mot borgen.

Hotellet hävdar att mannen lämnat rader av liknande recensioner på olika sajter. I en av dem, även den från i somras, anklagade han hotellet för "modernt slaveri". Enligt hotellet beslutades slutligen att anmäla amerikanen i avskräckande syfte, då man "förstod att han kanske skulle fortsätta att skriva negativa recensioner vecka efter vecka".

Thailands lagar mot förtal är ökända och har länge varit föremål för granskningar av människorätts- och pressfrihetsorganisationer som säger att mäktiga personer använder dem för att kväva yttrandefriheten.

Maxstraffet för att bryta mot lagen är två års fängelse och böter på 200 000 baht, motsvarande knappt 60 000 kronor.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons