A-
A+

Turkiet lämnar konvention mot kvinnovåld

En kvinna protesterar mot lördagens besked att Turkiet lämnar Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. 'Varför är ni rädda för Istanbulkonventionen?', står det på hennes plakat.
En kvinna protesterar mot lördagens besked att Turkiet lämnar Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. "Varför är ni rädda för Istanbulkonventionen?", står det på hennes plakat.
TurkietTT-AFP

Turkiet drar sig ur Europarådets Istanbulkonvention mot våld mot kvinnor. Beskedet utlöste ilska bland rättighetsgrupper och mängder av människor protesterade runt om Turkiet på lördagseftermiddagen.

Annons

Annons

Ta tillbaka beslutet, återgå till konventionen, skanderade tusentals personer som deltog i en protest i Istanbul.

Konventionen, som bär den turkiska mångmiljonstadens namn, skrevs under 2011 av EU och ytterligare 45 länder. Det var den första i sitt slag som kräver att lagstiftning införs mot bland annat våld i hemmet och könsstympning.

Turkiet har inte angett något skäl till varför man nu drar sig ur pakten. I en kommentar på Twitter skriver Zehra Zumrut, minister med ansvar för familj, arbete och sociala frågor, att kvinnors rättigheter redan garanteras av landets lagar.

"Vårt juridiska system är tillräckligt dynamiskt och starkt för att genomföra nya förordningar om det behövs", skriver Zumrut utan att ge någon ytterligare förklaring.

"Skadar familjer"

Konservativa krafter i Turkiet har hävdat att Istanbulkonventionen utgör ett hot mot familjen och påstår att den uppmuntrar till skilsmässor. De hävdar också att pakten främjar en "hbtq-livsstil".

Men kritiken mot beslutet är skarp.

Gokce Gokcen från oppositionspartiet CHP säger att det innebär att Turkiet "fortsätter låta kvinnor vara andra klassens medborgare och låta dem bli mördade".

Europarådets generalsekreterare Marija Pejcinović beklagar Turkiets avhopp och kallar det för en stor motgång i arbetet med våld mot kvinnor.

"Istanbulkonventionen ses allmänt som en gyllene standard för internationella ansträngningar för att skydda kvinnor och flickor från det våld som de utsätts för dagligen i våra samhällen", skriver hon i en kommentar.

Annons

Annons

"Fel signal"

En talesperson för Tysklands utrikesdepartement konstaterar i ett uttalande att beskedet sänder helt fel signaler till Europa och till Turkiets kvinnor.

"Inga kulturella, religiösa eller andra nationella traditioner får tjäna som ursäkter för att bortse från våld mot kvinnor", säger talespersonen i det tyska uttalandet.

Våld mot kvinnor är ett ständigt närvarande – och enligt rättighetsgrupper växande – problem i Turkiet. Landet för ingen officiell statistik, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utsätts 38 procent av landets kvinnor för våld från en partner någon gång i sitt liv, jämfört med runt 25 procent i Europa.

300 mördade

Enligt rättighetsgruppen Vi ska stoppa mord på kvinnor mördades 300 kvinnor i Turkiet förra året. Generalsekreteraren Fidan Ataselims uppmaning till protester hörsammades snabbt.

Turkiet är inte ensamt om att vilja dra sig ur Istanbulkonventionen. Även Polen har diskuterat frågan eftersom landets styrande parti tycker att konventionen är för liberal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!