Turkiet: Utfört övningar i Medelhavet med USA

Franska och grekiska örlogsfartyg i Medelhavet tidigare i augusti.
Franska och grekiska örlogsfartyg i Medelhavet tidigare i augusti.
Turkiet/GreklandTT-AFP-Reuters

Grekland, Frankrike, Italien och Cypern kommer att hålla en gemensam militärövning i östra Medelhavet, som de senaste månaderna har varit skådeplats för ökande spänningar mellan Grekland och Turkiet.

Samtidigt uppger sig Turkiet ha utfört övningar tillsammans med USA.

Annons

Annons

Två turkiska fregatter har utfört övningar tillsammans med en amerikansk jagare, uppger det turkiska försvarsdepartementet via Twitter. Övningen ska ha skett i östra Medelhavet.

Det turkiska beskedet kommer efter det att Grekland meddelat sin plan på övningar söder om Kreta, övningar som enligt försvarsdepartementet i Aten ska pågå i tre dagar. Enligt grekisk tv inleddes övningen på onsdagen, något som dock inte har bekräftats av landets försvar.

Stridsflyg och örlogsfartyg

Natolandet Turkiet har med sina provborrningar efter olja och gas hamnat på kollisionskurs med Grekland, som både är en allianspartner och en historisk ärkefiende. EU-kommissionen har slutit upp bakom Aten, då de turkiska aktiviteterna skett inom Greklands exklusiva ekonomiska zon. Bland annat har Frankrike skickat stridsflyg och örlogsfartyg till regionen.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly sade på onsdagen att Medelhavet "inte ska vara en lekplats för vissas ambitioner" och att regionen är en "delad resurs".

Annons

Annons

Kritiskt läge

Turkiet, å sin sida, anser sig ha rätt att borra i området.

Vi kommer inte att kompromissa med det som tillhör oss, säger president Recep Tayyip Erdogan vid en ceremoni för att fira det muslimska Seldjukiska imperiets seger över Bysantinska riket i Manzikert (i dag Malazgirt i östra Turkiet) år 1071.

Heiko Maas, utrikesminister i EU:s ordförandeland Tyskland, manar till besinning för att inte utlösa "en katastrof".

Läget är väldigt kritiskt. Ingen vill lösa detta militärt, konstaterade han efter ett möte med sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu i Ankara i tisdags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons