A-
A+

Turkmenistan hyllade hund med helgdag

En man i turkmenistansk folkdräkt med en hund av den hyllade rasen alabai under söndagen.
En man i turkmenistansk folkdräkt med en hund av den hyllade rasen alabai under söndagen.
TurkmenistanTT

Turkmenistan firade på söndagen en ny helgdag – för att hylla hundrasen turkmensk alabai, som ses som en del av landets nationalarv.

Annons

Annons

Annons

Annons

För att fira helgdagen ordnades bland annat en tävling för att hitta landets bästa gränsvakthund. Segraren fick en guldmedalj av presidentsonen – tillika vice premiärminister – Serdar Berdymuchamedov, medan hundens ägare fick en bil.

Det är inte första gången landets ledare hyllar alabainen. I fjol restes en gyllene staty för rasen i huvudstaden Ashgabat och president Gurbanguly Berdymuchamedov har själv, enligt The Guardian, skrivit en hyllningsbok till rasen.

Samma dag firades dessutom en festival för ett annat djur som landet ser som sitt nationalarv, nämligen fullblodshästrasen akhal-teke, vilken förekommer i landets riksvapen och som brukar kallas "turkmenernas vingar".

Det centralasiatiska landet räknas som ett av de mest repressiva i världen, och en personkult odlas aktivt kring dess 63-årige ledare. Ingen opposition tolereras i landet och presidenten valdes i mars även in i landets nyinrättade senat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?