A-
A+

Tusentals fick falskt vaccin i Indien

Människor i New Delhi köar för att få vaccin. Tusentals i landet befaras ha fått verkningslösa vaccinsprutor vid vaccinläger på flera håll i landet.
Människor i New Delhi köar för att få vaccin. Tusentals i landet befaras ha fått verkningslösa vaccinsprutor vid vaccinläger på flera håll i landet.
IndienTT

Bedragare utnyttjar vaccinbristen i Indien. Tusentals personer tros ha injiceras med saltvatten vid vaccinläger, och brandsläckare har sålts som syrgastuber.

Annons

Annons

Minst 14 personer har gripits misstänkta för inblandning i bedrägerierna kring falska vaccin. I Bombay och Calcutta ska 2 500 personer ha trott att de fått vaccin mot covid-19, men i stället fått en spruta med en saltlösning.

Bedragarna ska ha satt upp vaccinläger där tomma covidvaccinbehållare fyllts på med någon annan lösning.

Kändis fick falsk spruta

Politikern och skådespelaren Mimi Chakraborty är en av de drabbade. Hon slog larm när hon inte fick det förväntande sms:et som vaccinerade i landet ska få, och utredarna kom bedrägeriet på spåret.

Chakraborty insjuknade dessutom och fick läggas in på sjukhus några dagar efter hon tagit emot den falska sprutan, men antagligen hade det inte direkt med injiceringen att göra, enligt lokala medier.

Bedragarna tog motsvarande 85–145 kronor i betalt per dos.

Vår främsta oro är vad vi har injicerat i våra kroppar. Och sedan att försöka att ta reda på när vi kan få vår första dos eftersom en tredje våg är på väg, säger Hiren Mehta, som tillsammans med sin fru fick det falska vaccinet, till singaporianska The Straits Times.

Annons

Annons

Brandsläckare målades om

Sedan avslöjandet gjordes har Indien skärpt rutinerna och kräver tillstånd för att upprätta vaccinläger. Det är inte ovanligt med medicinska bedrägerier och förfalskningar i Indien, och den omfattande spridningen av coronaviruset i landet har lett till hög efterfrågan på läkemedel och andra förnödenheter.

Tidigare har polisen bland avslöjat att ett skrotupplag målat om brandsläckare och sålt som syrgastuber, vilka riskerar att explodera då de fylls på, liksom funnit förfalskade läkemedel för covidbehandling.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!