Tusentals hedrar mördad toppgeneral

En anhängare till den irakiska milisen Hashid al-Shaabi med en bild på dess tidigare befälhavare Abu Mahdi al-Muhandis och den iranske generalen Qassem Soleimani.
En anhängare till den irakiska milisen Hashid al-Shaabi med en bild på dess tidigare befälhavare Abu Mahdi al-Muhandis och den iranske generalen Qassem Soleimani.
IrakTT-AFP

Tusentals har samlats i Iraks huvudstad Bagdad för att hedra den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk drönarattack för exakt ett år sedan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Slagord som "Hämnd" och "Nej till Amerika" haglade bland folkmassorna, som samlats på den plats där en amerikansk drönare attackerade två fordon i närheten av Bagdads internationella flygplats i fjol.

Qassem Soleimani, general vid det mäktiga iranska revolutionsgardet, och den tongivande irakiske shiamilisledaren Abu Mahdi al-Muhandis var två av de åtta som dödades då deras fordon sprängdes. Flera av väggarna i närheten bär fortfarande spår av splitter.

Enligt USA var Soleimani ansvarig för en rad attacker mot amerikanska soldater i Irak som utförts av shiamilisgrupper.

"Fortsatt motstånd"

Vi vill säga till Amerika och islams fiender att de kan attackera oss. Men vi kommer att fortsätta göra motstånd trots blodsutgjutelsen, säger Batul Najjar som deltar i manifestationen i Bagdad.

Årsdagen av attacken, som av vissa bedömare befarades kunna utvecklas till ett krig mellan Iran och USA, uppmärksammas även i grannlandet Iran och av dess allierade i bland annat Syrien, Libanon och Jemen.

Efter Soleimanis död röstade det irakiska parlamentet för att alla amerikanska styrkor skulle lämna landet. Men omkring 3 000 amerikanska soldater är fortfarande kvar.

Annons

Annons

Ökade spänningar

Inledningen av sorgeveckan sker i en tid då spänningarna åter ökat mellan Iran och USA med upptrappad retorik från båda håll, där bland annat amerikanska bombflygplan av typen B-52 flugits till regionen i vad som beskrivits som "en signal" till Teheran.

Den iranske generalmajoren Hossein Salami, befälhavare för revolutionsgardet, lovade under lördagen att besvara varje fiendehandling.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons