Tusentals kryp följer med julgranen in

Uppemot 20 000 småkryp kan leva på julgranen och följer med in genom dörren.
Uppemot 20 000 småkryp kan leva på julgranen och följer med in genom dörren.
JulTT

Den som köpt en julgran de senaste veckorna har inte bara tagit med sig ett träd in genom dörren – utan ett helt ekosystem. Enligt Marcus Stensmyr, lektor i zoofysiologi vid Lunds universitet, kan en julgran bära med sig omkring 20 000 småkryp.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den lilla skalbaggen jordlöparen är en av de småkryp som kan följa med granen in. Arkivbild.
Den lilla skalbaggen jordlöparen är en av de småkryp som kan följa med granen in. Arkivbild.

De flesta av krypen är så små att man knappt kan se dem med blotta ögat. Alla bor de i julgranen, och följer med in i bostaden.

Det vanligaste är kvalster, andra små spindlar, och löss. Sedan följer naturligtvis också alla de som äter de här små krypen med – små skalbaggar och jordlöpare, säger Marcus Stensmyr.

Ingen fara

Att julgranen kryllar av osynligt liv kan låta lite obehagligt, men det finns ingen anledning att oroa sig.

De bor i granen och kommer inte sprida sig i resten av huset. Vår inomhusmiljö är inte särskilt gynnsam för dem, de är anpassade till en helt annan luftfuktighet och temperatur. Så du behöver inte vara orolig att få 20 000 kvalster i hela lägenheten, säger Marcus Stensmyr.

Annons

Annons

Eget ekosystem

Granens invånare är ungefär desamma i hela landet. Av de arter som gömmer sig i granen kan flera, som små skalbaggar, vakna till liv från sin vinterdvala när de kommer in i värmen inomhus. Skulle ett småkryp mot förmodan lämna trädet överlever det inte särskilt länge – det är för varmt och torrt.

För den som inte tycker detta låter skrämmande utan istället spännande finns det goda chanser att studera krypen närmare.

Har man ett litet förstoringsglas och lyser med en ficklampa kan man kolla om man hittar något mellan barren, och inne vid stammen, säger Stensmyr, och fortsätter:
Det är ganska fascinerande att det är ett helt eget ekosystem man har där hemma.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons