Tusentals protesterar mot planer på abortlag

Många demonstranter samlades utanför Jaroslaw Kaczynskis bostad i Warszawa.
Många demonstranter samlades utanför Jaroslaw Kaczynskis bostad i Warszawa.
PolenTT-AFP-Reuters

Med plakat med texter som "Det här innebär krig" och "1,5 meter från min livmoder", samlades tusentals i Polen för att protestera mot ett beslut som i princip innebär ett förbud mot aborter.

Annons

Annons

Författningsdomstolen beslut att abort av foster med skador strider mot konstitutionen öppnar för en skärpning av landets abortlagstiftning – som redan nu är en av världens mest strikta.

Krystyna Kacpura, chef för kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering, säger att torsdagens beslut i princip innebär ett totalförbud mot aborter, då 98 procent av de lagliga aborterna i landet är relaterade till forsterskador.

Det är en skam från polska staten mot halva befolkningen, kvinnor. Vi kommer aldrig att glömma det, säger Kacpura.

En stor folksamling samlades utanför bostaden tillhörande Jarowslaw Kaczynski, ledare för nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Domstolsbeslutet innebär att PIS kan lägga fram ett lagförslag för parlamentet. Och när det har införts kommer abort endast att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Kravallpolis blockerade demonstranterna från att nå fram till bostaden, och uppmanade via megafoner demonstranterna att skingras och att hålla avstånd.

I Warszawa uppskattas omkring 15 000 demonstranter ha samlats på fredagskvällen, där pandemirestriktionerna för närvarande endast tillåter att max tio personer träffas, en siffra som från och med lördagen minskas till fem

Jag var till en början rädd, men sedan tänkte jag "trist om jag smittas av coronaviruset". Jag är rädd för min dotters skull, men jag tror inte att vi har något val, säger Emilia Gwiazda, en av demonstranterna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons