A-
A+

Tusentals välkomnas – storpublik kan vänta

Socialminister Lena Hallengren deltog vid en digital presskonferens.
Socialminister Lena Hallengren deltog vid en digital presskonferens.
FotbollTT

Till helgen blir det tillåtet för ännu fler svenska fotbollssupportar att återvända till allsvensk läktarplats i coronapandemin.

AIK planerar för att kunna släppa in drygt 14 000 åskådare på Friends arena i Solna om en och en halv vecka.

Det är som att en förlorad familjemedlem kommer tillbaka, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll, till TT.

Annons

Annons

Från och med torsdag, den 1 juli, blir det tillåtet med publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang, det bekräftade socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens.

I Sverige har smittspridningen minskat stadigt sedan början på maj, säger Hallengren.

Insläpp enligt mönster

Men på vissa håll kan publikskaran bli klart större än 3 000 eftersom lättnaderna av coronarestriktionerna tillåter arenor som har större sektioner att släppa in fler människor på ett smittsäkert sätt.

AIK skriver på sin webbplats att de planerar för att kunna släppa in drygt 14 000 åskådare på Friends arena, något som bekräftas av Mats Enquist, intresseorganisationen Svensk elitfotbolls generalsekreterare.

Solnalaget tar emot Varberg på hemmaplan om en och en halv vecka, lördag 10 juli.

"Alla platser på Friends arena kommer att släppas upp enligt ett mönster som är anpassat efter pandemins restriktioner och regler om avstånd", skriver AIK.

Annons

Annons

Fler löpare

Efter ett flera veckor långt EM-uppehåll återupptas herrarnas allsvenska på lördag med bland annat stormatchen IFK Norrköping–Malmö FF.

Regeringens besked, som var det förväntade efter en promemoria för två veckor sedan, innebär också att motionslopp tillåts ha fler deltagare.

"För motionslopp och liknande tävlingar gäller 900 deltagare i start- och målområde", skriver Riksidrottsförbundet (RF) i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!