A-
A+

Tv-recension: Känslig och autentisk rapskit

Aida Osman och KaMillion som Shawna och Mia i HBO:s nya dramakomedi 'Rap shit' som handlar om rapdrömmar i Miami. Pressbild.
Aida Osman och KaMillion som Shawna och Mia i HBO:s nya dramakomedi "Rap shit" som handlar om rapdrömmar i Miami. Pressbild.
Tv-recensionTT

"Insecure"-skaparen Issa Rae är en av medskaparna till den trendkänsliga dramakomedin "Rap shit", om det omaka paret Mia och Shawna som bildar en rapgrupp i Miami.

Annons

Annons

Aida Osman och KaMillion spelar kompisarna Shawna och Mia som bildar en rapgrupp i Miami i HBO:s nya dramakomedi 'Rap shit'. Pressbild.
Aida Osman och KaMillion spelar kompisarna Shawna och Mia som bildar en rapgrupp i Miami i HBO:s nya dramakomedi "Rap shit". Pressbild.

HBO:s nya serie "Rap shit" är tydligt inspirerad av den populära rapgruppen City Girls från Miami, vars texter ofta kretsar kring att blåsa rika män på pengar och leva en extravagant livsstil.

De två kompisarna Shawna och Mia får en mindre hit med sin rap och hamnar tacksamt i den dramatiska skärningspunkten innan det stora genombrottet – närheten till extrem framgång och den totala botten kan skifta i ett ögonblick.

Det omaka paret har lite olika ingång när de bestämmer sig för att bilda en rapduo. Shawna undrar varför deras musik och stil ska anpassa sig efter "den manliga blicken", medan Mia – som försörjer sig på sugardejting och sexuella tjänster på Onlyfans – menar att det är fett att tjäna pengar på sin skönhet.

Spänningarna går ut över Shawnas förhållande med sin torrboll till pojkvän i New York, som tar varje tillfälle att moralisera och bli svartsjuk. Samtidigt finns det risker med den snabba livsstil som öppnar sig när duon får en lokal hit, och en kvinnlig hallick försöker bli deras manager.

"Rap shit" är autentiskt trendkänslig för rapvärldens referenser, från soundtrack till kulturen i sociala medier. Faktum är att nästan varje scen är filmad som en instagramstory eller livesändning (komplett med kommentarer i vänstra hörnet av skärmen). Det funkar bra, även om greppet ibland kan kännas en aning långsökt, då vissa situationer helt enkelt är för orealistiska, eller tråkiga, att skryta med.

Även samtidens musikindustri skildras sanningsenligt deprimerande. Något av det viktigaste som händer duon är att ett gäng kostymbärande Spotifyanställda hyllar deras låt som perfekt till playlisten "weekend workout".

Miamirapparen KaMillion och komikern Aida Osman i huvudrollerna (den senare har även hjälpt till att författa manus) är välfunna och har en naturlig kemi som förstärker de välskrivna avsnitten. Som grädde på moset har serien ett snyggt foto som fångar både lockelsen och motsägelserna i Miamis vibrerande nattliv, ruffiga förorter och flyktiga lyx.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.