A-
A+

Tv-recension: Piggt om liv och död i Farsta

Alice (Carla Sehn) och Mehmet (Dejmis Rustom Bustas) träffas när hon kommer tillbaka till Farsta efter en tid i London. Pressbild.
Alice (Carla Sehn) och Mehmet (Dejmis Rustom Bustas) träffas när hon kommer tillbaka till Farsta efter en tid i London. Pressbild.
Tv-recensionTT

"Sjukt" är en pigg, smart serie och garanterat det roligaste som någonsin kommer att göras om livmoderhalscancer.

Annons

Annons

Alice (Carla Sehn) och hennes bästis Shantana (Maria Nohra) på gynbesök. Pressbild.
Alice (Carla Sehn) och hennes bästis Shantana (Maria Nohra) på gynbesök. Pressbild.

Alla vet ju hur man ritar det manliga könsorganet. Men hur ser egentligen en livmoder ut? Vad är det ens för delar och hur sitter de ihop? I en oväntad men kul absurdistisk utvikning i den nya SVT Play-serien "Sjukt" blir huvudpersonen Alice plötsligt överöst med olika cafégrannars tolkningar av en livmoder, nedklottrade på servetter.

Hon borde väl egentligen veta. Alice har haft livmoderhalscancer men efter operation blivit friskförklarad. Nydumpad, pank och utan riktning dimper hon ner hos mamma och pappa och lillebror i Stockholmsförorten Farsta efter en tid i London. Hon har fått en ny chans men nu måste ju livet levas också – även om det verkar finnas risk för återfall och framför allt, vaginan kanske har blivit kortare?

Historien bygger på manusförfattaren Lisa Ambjörns egna erfarenheter av att som ung drabbas av livmoderhalscancer. Resultatet av hennes vedermödor har blivit en underbar liten serie om liv och död i Farsta där man ofta skrattar högt och det liksom gnistrar om alla, in i minsta biroll.

Carla Sehn, som gjorde avtryck som förlagsreceptionisten i "Kärlek & anarki", gör en älskvärd figur av sin underdog Alice, som åtminstone inledningsvis mest oroar sig över om vaginan fortfarande funkar ordentligt.

Men "Sjukt" är ingen en-kvinne-show, Alice är omgiven av ett persongalleri som känns genuint originellt. Vad sägs om bästisen Shantanas nya och introverta flickvän som mumlar så mycket att man inte ens fattar vad hon heter? Eller den gamla mobbaren Sandra Bakos, som inte minns Alice från grundskolan men som nu är höggravid ("och agressiv") och ofta lyckas bli involverad i diverse dråpligt drama. Det känns också mycket uppfriskande att många i ensemblen har annan bakgrund än pursvensk, och skildras som helt vanliga människor med vanliga jobb och vanliga problem.

Anna Blomberg är den mest etablerade skådespelaren i gänget och hon gör en fin insats som Alices mamma, som har svårt att styra om från sitt inre katastrofscenario till den nya tillvaron med en frisk dotter.

Utan minsta lilla stråke tydliggörs det snyggt vad en cancerdiagnos kan göra med en hel familj.

"Sjukt" lyckas förena värme, dråplig situationskomik och stora frågor i en opretentiös form där det klassiska växa-upp-dramat fått en modern och fräscht kaxig kostym.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!